juni 27, 2023

Hvilke uforudsete udgifter skal jeg være opmærksom på ved køb af brugt bil?

Uforudsete udgifter er svære at være opmærksom på, eftersom de er uforudsete, men i denne artikel kan du læse om, hvilke udgifter du skal holde øje med, så du undgår at blive overrasket.

Af: Bilbasen Blog

I denne artikel kan du læse om:

  • Hvorfor du skal være opmærksom på uforudsete udgifter
  • Hvilke uforudsete udgifter er de mest almindelige
  • Hvad disse uforudsete udgifter typisk indebærer

At købe en brugt bil kan være en god måde at spare penge på, men det kan også være en kilde til uforudsete udgifter. 

Mens du måske har budgetteret til købsprisen, er der andre omkostninger, som du bør være opmærksom på, når du investerer i en brugt bil.

I denne artikel ser vi nærmere på, hvilke uforudsete udgifter du skal være opmærksom på, når du køber brugt bil.

Når du køber en brugt bil, kan der nemlig være skjulte omkostninger, som du ikke har taget højde for i dit budget. Disse omkostninger kan hurtigt lægge ekstra udgifter til dit køb, og det kan presse din privatøkonomi.

Hvorfor skal jeg være opmærksom på uforudsete udgifter?

Når du køber en brugt bil, er der flere uforudsete udgifter, som du skal være opmærksom på (så de ikke længere er uforudsete). Det er vigtigt at være opmærksom på disse omkostninger, så du kan planlægge dit køb og undgå økonomiske overraskelser.

LÆS OGSÅ | Hvad skal du se efter, når du køber en brugt bil?

Her gennemgår vi de typiske omkostninger, som købere af brugt bil ikke altid er opmærksomme på.

pålidelige biler

Reparationsomkostninger

Selvom bilen ser ud til at være i god stand, kan der være skjulte problemer, som kun en mekaniker vil opdage. Hvis bilen har været dårligt vedligeholdt, eller hvis der er skjulte skader, kan det resultere i høje reparationsomkostninger.

LÆS OGSÅ | Hvordan tjekker jeg en brugt bil for skjulte skader?

I ethvert bilbudget er det en god idé at gøre plads til reparationer og værkstedsregninger. 

Køber du en brugt bil, skal du dog være opmærksom på risikoen for, at større dele af bilen skal skiftes ud inden nær fremtid. Årsagen er typisk, at sliddele på bilen skal skiftes i takt med, at bilen bliver ældre. 

Udskiftningen begynder typisk, når bilen er over fem år. Sliddele er f.eks. bremser, kobling, udstødning og affjedring. 

Ekstraordinært værditab

Alle biler taber værdi. Værditab af din nye bil, starter det sekund du triller ud over kantstenen i din nye eller nyere brugte bil.

Bilens værditab er en usynlig udgift, indtil den dag du vælger at sælge den. Det betyder dog ikke, at du skal gå indtil den dag du ønsker at sælge, før du reelt ved, hvor meget din bil har tabt i værdi. 

LÆS OGSÅ | Hvad påvirker værditabet på bilen?

En tommelfingerregel er, at du bør forvente en forringelse af din bils værdi på mellem 16-25% hvert år, ved normal anvendelse på 15.000-20.000 km. om året. Yderligere skal du være opmærksom på, at den største afskrivning på bilen sker det første år. 

Men nogle gange kan der opstå et ekstraordinært værditab på din brugte bil. Det skete for eksempel, da Tesla kom med en brat og voldsom prisnedsættelse på nye Model 3 og Model Y.

Det var selvfølgelig godt for dem, der var på jagt efter en ny Tesla, men for mange ejere af Model 3 og Model Y, var det en lussing – de ejer biler, der nu er langt mindre værd. 

Og det er en uforudset udgift, når du en dag skal sælge bilen igen.

Brændstofomkostninger

Brændstofomkostningerne for en brugt bil kan variere afhængigt af bilens størrelse, brændstoføkonomi og køremønster.

Køber du f.eks. en ældre model, kan brændstofsøkonomien være dårligere end en nyerre bil, men det kan man læse sig til, inden man skriver under. 

Hvad man ikke kan læse sig til er, hvordan brændstofpriserne udvikler sig på grund af udefrakommende forhold. Derfor kan en brugt bil med en dårligere brændstoføkonomi potentielt blive endnu dyrere at holde kørende, hvis brændstofpriserne stiger.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS