april 24, 2023

Hvilken bilforsikring skal du vælge som ung og ny bilist?

Få overblik over de forsikringer du skal have som ung bilist. Både den lovpligtige ansvarsforsikring og de tillægsforsikringer du kan tilvælge for at opnå større økonomisk sikkerhed.

Af: Bilbasen Blog

I dette blogindlæg kan du læse om:

  • De forsikringer du skal have som ung bilist
  • Den lovpligtige forsikring du skal have som bilejer
  • De forskellige tillægsforsikringer du kan vælge 

Som ung bilejer er det vigtigt, at du har styr på dine forsikringer. 

Først og fremmest den lovpligtige ansvarsforsikring, som er grundstenen i enhver bilforsikring. Men derudover kan du vælge mellem en række forskellige tillægsforsikringer, som giver ekstra økonomisk sikkerhed i tilfælde af uheld. Hvad dækker de, og hvilke bør du overveje at vælge som ung og relativt uerfaren bilist? Læs med her.

Den forsikring du skal have: Ansvarsforsikring

Som bilejer i Danmark skal du have en ansvarsforsikring. En bil uden tilhørende ansvarsforsikring er simpelthen ikke lovligt indregistreret. Det skyldes, at du som bilejer har erstatningspligt, hvis du er skyld i uheld. 

Hvad dækker din ansvarsforsikring?

  • En ansvarsforsikring dækker erstatning for eventuel person- og tingskade, du påfører andre trafikanter
  • Hvis du som bilist forvolder skade på andre personer eller andres ejendom, dækker din ansvarsforsikring erstatningen for skaden
  • Det kan for eksempel være erstatning for skade på biler, cykler, motorcykler eller bolig, men det kan også være tabt arbejdsfortjeneste eller læge- og hospitalsudgifter, din ansvarsforsikring skal dække
  • Det er vigtigt at være opmærksom på, at ansvarsforsikringen kun dækker erstatning til andre. Ansvarsforsikringen dækker ikke skader på din egen bil eller person.

Hvordan tegner du en ansvarsforsikring? 

Når du ved, hvilken bil du har tænkt dig at købe, kontakter du forskellige forsikringsselskaber og hører, hvad det skal koste dig at få ansvarsforsikring på din bil. Det er vigtigt, at du kontakter flere forsikringsselskaber, inden du træffer en beslutning, for prisen kan variere ganske betragteligt. Du får et tilbud på en årlig pris, som blandt andet er baseret på, hvilken bil det drejer sig om, hvor gammel du er, din bopæl, dit kørselsforbrug, og hvor længe du har kørt skadefrit.

Når du køber en bil, skal det fremgå af slutsedlen, hvilket forsikringsselskab din bil skal forsikres hos. Derfor skal du være afklaret med, hvilket forsikringsselskab du vælger, inden du underskriver slutsedlen. 

Hvad koster en ansvarsforsikring?

En ansvarsforsikring koster ​​i gennemsnit mellem 1.000 kr. og 1.400 kr. om året.

Du kan med fordel ‘shoppe rundt’ og høre forskellige forsikringsselskaber om deres pris, for tilbuddene kan variere ganske meget. Du kan også prøve at få en god pris hos et forsikringsselskab, hvor du i forvejen er kunde.

Den forsikring du kan få brug for: Kaskoforsikring

Ansvarsforsikringen er den eneste lovpligtige forsikring, men det er langtfra den eneste forsikring, du kan få brug for. Ikke mindst som relativt uerfaren bilist kan det være en god ide at have noget ekstra polstring i tilfælde af uheld eller skader på din bil. 

I denne sammenhæng er det især kaskoforsikringen, du skal være opmærksom på. 

Kaskoforsikring

Kaskoforsikring dækker enhver pludselig skade på det forsikrede køretøj. Det er altså DIN forsikring, modsat ansvarsforsikringen, som kun dækker andre trafikanter. Hvis du eksempelvis bakker ind i en lygtepæl, og bilen får en stor bule, er det din kaskoforsikring, som betaler for reparationen.

Forsikringen dækker også tyveri af bilen og bilens faste udstyr, og du får redningsdækning ved kørsel i udlandet. Du får også retshjælp, hvis der skulle opstå stridigheder i forbindelse med kørsel i din bil. 

Der er altså rigtig mange fordele ved at tegne en kaskoforsikring. Det er til gengæld også en forholdsvist dyr forsikring, som snildt kan koste 5.000 kr. om året og opefter. Du kan også opleve, at forsikringsselskaber slet ikke vil tilbyde dig en kaskoforsikring, fordi selskabet vurderer risikoen til at være for høj.

Inden du køber din første bil, kan det være en god ide at kontakte forskellige forsikringsselskaber og høre, hvad en kaskoforsikring koster for den givne model og med din profil som bilist. 

Du skal i øvrigt være opmærksom på, at en kaskoforsikring ikke dækker alt, der kan gå galt med din bil. Den dækker eksempelvis ikke skader opstået på grund af rust, slitage, stenslag i lak og ridser og heller ikke skader i mekaniske og elektriske dele. Du er heller ikke dækket for skader, hvis du har kørt uagtsomt.

Læs mere om kaskoforsikring på bil. Og prøv Forsikringsoplysningens prisberegner.

Hvilke andre forsikringer skal du være opmærksom på?

Førerpladsdækning 

Førerpladsdækning beskytter føreren af køretøjet mod personskade og sygdom, der måtte opstå som følge af en ulykke, hvor føreren er skyld i ulykken, eller der ikke kan findes en ansvarlig part. Det er med andre ord solouheld uden en modpart og dermed uden en modparts ansvarsforsikring til at dække skaderne. 

Førerpladsdækning kan også dække omkostningerne til lægehjælp og rehabilitering efter en ulykke, samt erstatning for tab af indtægt eller invaliditet. Det er vigtigt at bemærke, at præcis hvad der dækkes, kan variere afhængigt af forsikringsselskabet og den valgte forsikringsdækning.

Vær opmærksom på, at du kan være forsikret imod denne typer uheld gennem din ulykkesforsikring. Førerforsikring koster omkring 400 kr. om året. 

Afsavnsforsikring

En afsavnsforsikring er en forsikringsdækning, der kan udbetale en erstatning til dig for det tab, der opstår, når din bil ikke er tilgængelig, brugbar eller anvendelig. Eksempelvis på grund af reparation. Afsavnsforsikringen kan eksempelvis dække din udgift til en lejebil.

Bilforsikring 

Hvis du ikke orker alt det bøvl med at samle forskellige forsikringer, kan du også vælge at tegne en bilforsikring. I udgangspunktet indeholder en bilforsikring alle de forskellige forsikringer, du kan få brug for som bilejer. Inklusiv kaskoforsikring. 

Det præcise indhold af en bilforsikring kan dog variere, så du skal altid sørge for at læse det med småt. Prisen vil ligge omkring 5.000 kr. og opefter for en uprøvet bilejer. 

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interessant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen logo
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS