Elbil
august 24, 2021

Hvordan lader man en elbil hjemme?

Kunne du tænke dig at få din helt egen private tankstation på hjemmeadressen? Med en elbil er det i høj grad en realistisk mulighed. I denne artikel kan du læse alt om, hvordan man lader en elbil hjemme. Både i forhold til udstyr og sikkerhed.

Af: Bilbasen Blog / d. 24. august 2021

En af de mange geniale ting ved elbiler er, at du kan tanke dem derhjemme.

Aldrig mere panik over at skulle finde en tankstation eller holde i kø på tankstationen efter andre biler. Men hvordan lader man en elbil hjemme? Det skal vi se nærmere på nu.

Opladning af elbil hjemme

Når man vil lade en elbil hjemme, har man i udgangspunktet fem forskellige muligheder:

  • Du kan leje en ladestander igennem en leverandør som Clever, Sperto, E.ON med flere.
  • Du kan købe en ladestander og afregne opladning til din standard strømpris hos dit elselskab (elforbruget på den private ladeboks indgår i den el-aftale, du allerede har i hjemmet).
  • Du kan lade fra et helt almindeligt stik/et såkaldt mormorstik (også her indgår elforbruget i den el-aftale, du allerede har i hjemmet).
  • Du kan vælge en af de tre første ladeløsninger i kombination med et mindre abonnement hos en leverandør.
  • Du kan vælge et stort abonnement hos en leverandør, hvor du både lejer ladestanderen gennem leverandøren og køber strømmen via leverandøren til en fast månedlig pris.

Hvordan man lader en elbil hjemme mest praktisk og økonomisk hensigtsmæssigt afhænger af dit kørselsbehov. Hvis du eksempelvis kører meget i din elbil og ofte har behov for at lade udenfor hjemmet, kan det være en god ide at indgå et abonnement hos en leverandør, så du kan lade på farten til favorable priser.

LÆS OGSÅ | Hvad koster det at lade en bil op hjemme?

Hvis du altid lader hjemme og aldrig på farten, giver det sandsynligvis bedre mening at leje en ladestander uden abonnement og afregne hos dit eget elselskab eller købe en ladestander. Igen afhænger det af, hvor mange kilometer du kører om året.

Mormorstik er umiddelbart den nemmeste løsning, for når du køber en elbil, får du selve stikket med i handlen, og det skal blot kobles til en helt almindelig stikkontakt. Det er dog ikke en holdbar løsning. Det går langsomt og du sætter strømforsyningen til hjemmet under et massivt pres, hvilket kan resultere i overbelastning, sikringer der går, stikkontakter der går i stykker og i værste fald stikkontakter, der går i brand.

Sikkerhed: Hvordan lader man en elbil hjemme uden risiko?

Hvordan man lader en elbil hjemme afhænger af kørselsbehov. Men uanset hvilken lademetode, du vælger, skal du være opmærksom på sikkerheden. Du skal etablere en lovlig og sikker ladeinstallation, og det kræver en elektrikers hjælp.

Kontakt en elektriker og spørg, om vedkommende har erfaring med lovlig og sikker ladeinstallation til elbiler. Hvis vedkommende ikke har, bør du overveje at vælge en anden elektriker til netop denne opgave.

Under alle omstændigheder er det en god ide at henvise til Elbilforeningens anbefalinger til etablering af en sikker ladeinstallation. Anbefalingerne kan du finde her.

Sikkerhedsstyrelsens anbefalinger til en sikker ladeinstallation kan du læse her.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

BMW iX1 sniger sig ned på 395.000 kr.

Den elektriske iX1 – og søstermodellen iX2 – er faldet 25.000 kr. Med priser fra 395.000 kr. står elbilerne bedre i et marked med hård konkurrence, men der er stadig plads til forbedringer.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS