maj 3, 2023

Hvordan tjekker jeg gæld i bilen?

Når du køber en brugt bil, risikerer du at overtage den tidligere ejers gæld. Læs her hvordan du kan undersøge, om der er restgæld i en bil.  

Af: Bilbasen Blog

I dette blogindlæg kan du læse om:

  • Hvad det betyder, at der er gæld i en bil
  • Hvordan du tjekker en bil for restgæld
  • Hvor du kan finde flere oplysninger om bilen 

Når du overvejer at købe en brugt bil, er det vigtigt at være opmærksom på, at der kan være restgæld i bilen. 

Hvis du overtager en bil med gæld i, kan det nemlig betyde, at du kommer til at hæfte for gælden, eller långiveren kan gøre krav på bilen. Det er i sagens natur en overordentligt bøvlet situation at stå i for dig som bilens nye ejer. 

Tjek restgæld med Bilbasens nummerpladetjek 

Så hvordan undgår du at overtage en bil med gæld i? Læs med her. 

Hvordan kan der være gæld i en bil?

Gæld i en bil opstår som regel, fordi den tidligere ejer har optaget et billån, som ikke er tilbagebetalt.    

Når man optager et billån, sætter man ofte bilen som sikkerhed for lånet. Hvis lånet ikke bliver indfriet og tilbagebetalingsaftalen misligholdes, kan kreditorerne tage pant i bilen og kræve den solgt for at inddrive deres penge. Det kan i værste fald betyde, at du som køber af bilen risikerer at skulle betale gælden eller miste bilen til kreditorerne.

Hvornår skal du tjekke, om der er gæld? 

Når du køber en brugt bil, skal du altid undersøge, om der er gæld i bilen. Også selvom sælger oplyser, at bilen er uden gæld.

Du kan med fordel tjekke både ved privat salg, og når du handler ved en bilforhandler. 

Hvordan tjekker du gæld i bilen?

Der er flere steder, du kan finde oplysninger om eventuel gæld i en bil. 

Én måde er ved at søge oplysninger om køretøjet hos Tinglysningen. Tinglysningen er en offentlig registermyndighed, som registrerer ejerskab, pant og andre rettigheder i fast ejendom og løsøre  herunder køretøjer.

Du kan søge i Tinglysningens database ved hjælp af stelnummer på køretøjet, det fulde navn og fødselsdato på ejer eller CVR-nr. Når du søger, vil du automatisk finde oplysninger om bilens historik, herunder om der er tinglyst gæld i bilen.

Du kan også lave nummerpladetjek med Bilbasen. 

Med Bilbasens gratis nummerpladetjek kan du let og enkelt søge på nummerpladen og se, om der er optaget lån i bilen eller der er anden tinglyst gæld/pant i bilen. Hvis ikke registreringsnummeret på bilen er synligt på annoncens billeder, bør du kontakte sælgeren og spørge efter det eller stelnummeret. 

Med Bilbasens nummerpladetjek får du også oplysninger om bilens synshistorik, kilometerstand og bilens forskellige afgifter. 

Hvad skal du gøre, hvis der er gæld i bilen?

Du skal altid stille krav om, at et eventuelt lån tilbagebetales inden eller i forbindelse med ejerskiftet.

Hvis du beslutter dig for at købe bilen, selvom tidligere ejer viste sig at have gæld i den, er det vigtigt at sikre dig, at du har skriftligt bevis for, at gælden er blevet afviklet, inden du overtager ejerskabet. 

9 ud af 10 kan spare i gennemsnit 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS