maj 15, 2023

Hvordan vælger du det rigtige billån?

Har du fundet den rigtige bil, skal det gerne gå stærkt med at sikre finansieringen, men det skal også gerne være den rigtige bilfinansiering. Her får du en guide til det rigtige billån.

Af: Bilbasen Blog

Sådan vælger du det rigtige billån, helt kort:

 • Det rigtige billån er det, som passer til din økonomi, så begynd med at lægge et budget, så du ved, hvad du maksimalt kan betale i ydelse om måneden.
 • Sørg for at indhente flere tilbud på billån, så du kan sammenligne dem for at finde det rigtige. Husk, at du skal indtaste de samme oplysninger hos de forskellige låneudbydere, for at kunne sammenligne.
 • Hvis du har sparet penge op og kan betale en udbetaling svarende til minimum 20 procent af bilens pris, får du markant bedre rente på billånet.

Er du på jagt efter den billigste bilfinansiering, så er du kommet til det rette sted, men lad det være sagt med det samme: Nogle gange er det billigste billån ikke nødvendigvis det rigtige billån. Hvordan hænger det så sammen? Det får du svar på længere nede i artiklen.

Før du kan finde det rigtige billån, skal du lægge et budget, som kan fortælle dig, hvad dit økonomiske råderum er. Råderummet er dét, der er tilbage, når alle de faste udgifter, såvel som dit forventede husholdningsforbrug, på månedsbasis er trukket fra din indkomst.

Hvad du end har tilbage, er dit økonomiske råderum. Ud af det skal du gøre op med dig selv, hvor mange penge du vil bruge på bil om måneden.

Savner du overblik over de forskellige begreber omkring billån og finansiering, så tag et kig på Bilbasens oversigt her.

Hvad er det rigtige billån?

Når du har styr på din økonomi, kan du gå online og bede om tilbud på billån fra en række forskellige udbydere. Du kan låne penge til en bil hos både banker, finansieringsselskab eller direkte hos bilforhandleren. Den gode nyhed er, at der faktisk ikke er den store forskel på, hvilken du vælger, i forhold til vilkår og rettigheder.

Derfor er det primært prisen, du bør være opmærksom på, og her bør du lægge mærke til særligt to parametre: ÅOP og den månedlige ydelse.

ÅOP står for årlig omkostning i procent, og det dækker over de samlede udgifter til lånet, fordelt ligeligt over lånets løbetid på årsbasis, præsenteret i procent. Det ene tal viser dig, hvor dyrt det er at låne pengene, og er fantastisk, når du skal sammenligne tilbud fra forskellige låneudbydere.

Så længe du bruger de samme oplysninger i forhold til lånebeløb, rentetypen (variabel eller fast) og løbetid, vil ÅOP afsløre, hvilket lånetilbud, der er billigst.

SE OGSÅ | Video: Sådan sikrer du det bedste billån

Den månedlige ydelse er dét beløb, du skal betale hver måned, og det er altså ret vigtigt at holde øje med. For uanset, hvad et billån koster samlet set, er det stadig vigtigst, at du har mulighed for at betale ydelsen hver måned.

Skulle du derfor stå i en situation, hvor valget står mellem to lån, hvor det ene er lidt billigere samlet set, men det andet har en lavere månedlig ydelse, kan sidstnævnte være det rigtige for dig, hvis du lever med en stram økonomi.

Bilfinansiering med egenbetaling er altid billigst

Der findes overordnet set to forskellige typer lån, når du vil købe bil, og forskellen ligger i, om du har mulighed for at lægge en udbetaling på bilen eller ej. Måske har du en opsparing eller friværdi i boligen, som du kan bruge som udbetaling til billånet.

Kan du betale en udbetaling på minimum 20 procent af bilens pris, kan du nemlig få et billån, hvor der tinglyses pant i bilen. Det giver låneudbyderen en ekstra sikkerhed for lånebeløbet, og det betyder, du nyder godt af en markant lavere rente.

Hvis du derimod ikke har noget, der minder om en opsparing, du kan bruge i forbindelse med bilkøbet, så bliver du nødt til at låne det fulde beløb. Denne ordning minder mest af alt om et forbrugslån, og det betyder, at billånet bliver dyrere.

Leder du efter den billigste finansiering af bil, bør du altså spare penge op til udbetalingen.

Finansiering af brugt bil

Der er for så vidt ikke forskel på, hvilke typer lån, du kan optage, hvad enten du har øje for en ny eller en brugt bil. Der er til gengæld forskel på den rente, du får tilbudt, afhængig af bilens alder.

Dette skyldes, at der er større risiko forbundet med at låne penge ud til finansiering af en brugt bil. Sandsynligheden for, at der vil opstå problemer med en bil, der har nogle år, og ikke mindst nogle tusinde kilometer, på tælleren, er simpelthen større rent statistisk.

Når du bestiller et tilbud på et billån vil prisen blandt andet afhænge af følgende:

 • Bilens alder
 • Bilens pris
 • Din økonomi
 • Bilens pris
 • Lånets rentesats
 • Lånets løbetid
 • Evt. egenbetaling
 • Bilens drivmiddel – Nogle billån tager nemlig forbehold for, om der er tale om en benzin-, diesel- eller elbil.

Forholdet mellem rentesats og løbetid er én af de ting, som har stor betydning for, hvor meget du kommer til at betale i sidste ende, såvel som den månedlige ydelse. Derudover bør du være opmærksom på omkostningerne ved at etablere lånet. Hos nogle udbydere betaler du nemlig en ret høj etableringspris.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk, bør du generelt gå efter det lån, som har lavest ÅOP, såfremt de lån du sammenligner har samme kontantpris, udbetaling på bilen og samme løbetid.

Hvis du finder to tilbud, som har samme ÅOP, kan det være en god idé at vælge det lånetilbud med højeste rente, men laveste etableringsomkostninger. Dette skyldes, at du vil få bedre låneøkonomi ud af situationen, hvis du sælger bilen, før du har betalt lånet tilbage.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS