Kategorier
Forbrugerstof

Hvornår skifter man til sommerdæk?

Skifter du mellem sommer- og vinterdæk, sikrer du det bedste vejgreb året rundt, men hvornår skal man skifte til sommerdæk? Bliv klogere på sommerdæk i denne artikel.

Af: Bilbasen Blog / d. 2. februar 2021

Sne, slud og minusgrader indbyder ikke ligefrem til sommerdæk, men foråret byder ofte på meget svingende temperaturer og forskellige typer nedbør. Det kan gøre det svært for bilisterne at vurdere, hvornår det er tid til et skift til sommerdæk.

Der er imidlertid nogle overordnede retningslinjer, som kan hjælpe i denne situation og senere i artiklen, vil vi derfor gennemgå disse, så du kan tage en informeret beslutning om, hvornår du skifter til sommerdæk.

Først vil vi dog se på baggrunden for at skifte til sommerdæk.

Hvorfor bør du skifte til sommerdæk?

Hvis du nogensinde har prøvet at køre på vinterdæk om sommeren, så ved du, at de har en tendens til at larme mere end sommerdæk. Det er imidlertid kun en mindre gene, som ikke har nogen praktisk eller sikkerhedsmæssig konsekvens. Lyden er således ikke grunden til, du bør skifte til sommerdæk.

Kigger vi på de tekniske detaljer, er sommerdæk lavet af hårdere gummi end vinterdæk, og det har flere fordele.

Sommerdæk bliver ikke så bløde på en sommervarm vejbane, og det øger bilens køreegenskaber og dermed sikkerheden.

På en tør vej har sommerdæk desuden en kortere bremselængde end vinterdæk, hvilket igen gør sommerdækkene bedre rent sikkerhedsmæssigt.

Derudover er sommerdæk mere slidstærke sammenlignet med vinterdæk, og det betyder, at kører du med vinterdæk om sommeren, slides de 20% hurtigere end sommerdæk.

Den hårdere gummi i sommerdæk betyder endvidere, at det er nemmere for motoren at få hjulet til at dreje rundt. Der er altså lavere rullemodstand i sommerdæk og det forbedre benzinøkonomien.

Der er med andre ord både sikkerhedsmæssige og økonomiske grunde til at skifte til sommerdæk.

Hold øje med temperaturen, når du skifter til sommerdæk

Før du skifter til sommerdæk, er det vigtigt, du holder øje med temperaturen i en periode. Den generelle anbefaling lyder nemlig på, at du bør køre med vinterdæk så længe temperaturen ligger under syv grader.

Som nævnt kan temperaturen godt svinge en del henover foråret, men hvis du lægger mærke til, at temperaturen ligger over syv grader i en periode, så er det ved at være tid til at skifte til sommerdæk.

Vær opmærksom på at måle temperaturen om morgenen, så det er det koldeste tidspunkt på dagen, der ligger til grund for din vurdering. På den måde er du på den sikre side.

Kør på sommerdæk fra påskeferien til efterårsferien

Tommelfingerreglen hedder, at du bør køre på sommerdæk fra engang i april til oktober måned. Det svarer omtrent med perioden mellem påskeferien og efterårsferien. Selvom påske flytter hvert år, og du ikke nødvendigvis holder ferie i oktober, er det en udmærket måde at huske perioden på.

April passer typisk også med det tidspunkt hvor termometeret jævnligt sniger sig op over syv grader, men det er selvfølgelig vigtigt at du ikke blindt skifter til sommerdæk den 1. april, men forholder dig til vejrsituationen i april måned, før du skifter.

Er det ulovligt at køre med sommerdæk om vinteren?

Der er flere gode sikkerhedsmæssige grunde til at skifte sommerdækkene ud om vinteren, men i Danmark er det faktisk ikke ulovligt at køre med sommerdæk i snevejr.

Selvom der i flere omgange har været heftig debat om at indføre et lovmæssigt krav om vinterdæk, er det endnu ikke sket.

Du skal dog vide, at bremselængden i koldt vejr er længere med sommerdæk, at sommerdæk har tendens til at sprække om vinteren, og at vejgrebet er markant dårligere, når der ligger sne og slud.