Kategorier
Forbrugerstof Nyheder

Kinesiske biler får ros hos Euro NCAP

Mens nogle europæiske bilproducenter kæmper med at få fem stjerner i test hos Euro NCAP, får biler fra ORA og WEY topkarakter. Bedst klarer Tesla Model Y sig dog.

TEKST Morten Bek FOTO PR

Navnene på de to biler er så skøre, at de kun kan komme fra Kina: ORA Funky Cat og WEY Coffee 01. At opkalde biler efter en smart kat og en kop kaffe er i hvert fald ikke en europæisk tradition.

Men der er ingen grund til at grine af de to biler, som findes på andre europæiske markeder end det danske.

LÆS OGSÅ | NIO jagter Tesla – første elbil klar i oktober

Den lille retro-stylede elektriske hatchback og den store PHEV-SUV stammer begge fra den store kinesiske koncern Great Wall, og de to modeller er testet hos sikkerhedsorganisationen Euro NCAP til hver 5 stjerner.

Tankevækkende når Euro NCAP for nylig har uddelt 4 stjerner til BMW i4 og nu gør det samme til Kia Niro. Hvad er det, kineserne kan, der overbeviser Euro NCAP mere end det, BMW kan levere?

Høj score for aktive sikkerhedssystemer

Kinesiske biler har tidligere haft det rigtig svært i test hos Euro NCAP, men de fleste klarer sig rigtig godt. Biler fra MG, NIO, Lynk & Co (findes i Danmark), har fået ros, mens der er enkelte svipsere: Aiways U5 måtte i 2019 nøjes med at indkassere 3 stjerner.

At ORA Funky Cat og WEY Coffee 01 får et femstjernet resultat har meget med aktiv sikkerhed og assistancesystemer at gøre. Kinesiske mærker har forstået, at Euro NCAP vægter forebyggende sikkerhedssystemer – som nødbremsesystemer – meget højt.

LÆS OGSÅ | Elbiler fra kinesiske BYD i Danmark i oktober

Den elektriske ORA Funky Cat klarer sig fremragende i crashsikkerhed for voksne med en score på 92 procent. Men den får også en meget høj score for aktive, forebyggende sikkerhedssystemer: 93 procent. BMW i4 fik 64 procent, den nye Opel Astra 66 procent.

Funky Cat og Coffee 01 (94 procent for aktiv sikkerhedssystemer) har ikke bare mange aktive systemer, men også meget effektive og velfungerende systemer. De reagerer hurtigt og sætter effektivt ind.

Tysk bygget Tesla Model Y scorer højt hele vejen rundt

Af de modeller, Euro NCAP har offentliggjort test af i denne ombæring, er det den tysk byggede Tesla Model Y, der klarer sig bedst.

Model Y af tysk afstamning, som er der hvor nye danske Y-modeller kommer fra, er en af de biler hos Euro NCAP, der rangerer højest i de seneste, udvidede testscenarier. – Model Y leverer høj sikkerhed over hele linjen. Voksensikkerhed, sikkerhed for børn, sikkerhed for bløde trafikanter – ingen anden ny bil testet i de senere år leverer et så godt resultat som Model Y.

LÆS OGSÅ | Tesla Model Y fås nu 100.000 kr. billigere

På aktiv sikkerhed og forebyggelse får Model Y en næsten perfekt score på 98 procent. Euro NCAP påpeger, at elbilens kamerabaserede sikkerhedssystemer fanger stort set alt, så uheld med biler, fodgængere og cyklister undgås.

Kia Niros 4 stjerner gælder modeller uden udvidet sikkerhedspakke (med bl.a. bakke-nødbremse), mens Niro med den sikkerhedspakke opnår 5 stjerner. Der er 5 stjerner til Genesis GV60, som er den første elbil fra luksusmærket i Hyundai-koncernen.

Af Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.