IMG_0058
Forbrugerstof
6. september 2019

Klip i kortet: Nu falder hammeren for håndholdt mobil

Esben Skrumsager

Svært ved at holde fingrene fra mobilen? Det er næsten et år siden, politikerne besluttede at uddele klip i kørekortet til bilister med mobilen i hånden, men det er først nu, politiet er klar til at løfte opgaven. Her er er straffen for at bruge mobiltelefon under kørsel.

Af: Esben Skrumsager / d. 6. september 2019

Der er gyldne tider på vej for de danske kørelærere, for nu bekræfter Rigspolitiet over for bilejernes organisation, FDM, at politiets systemer er klar til at håndhæve de regler, som et enigt Folketing vedtog i slutningen af 2018.

Udfordringer med at samkøre politiets IT-systemer har betydet, at bilister indtil nu kun har fået en bøde, men fra tirsdag den 10. september er det altså slut.

Reglerne betyder, at man ikke længere slipper med en bøde, hvis man bliver snuppet med en mobiltelefon i hånden under kørsel. Og ser man på antallet af overtrædelser i dén kategori hos færdselspolitiet, vil de nye regler formentlig sende en stor portion nye kunder ud til kørerlærerne for at generhverve kørekortet.

Sådan er reglerne for mobiltelefon og klip i kørekortet

De nye regler fra 2018 slår fast, at det skal koste et klip i kørekortet, hvis man lader sig distrahere af sin mobiltelefon under kørsel – fx ved at holde den i hånden. Det er dog ikke alene håndholdte mobiltelefoner, der slås ned på. Du må nemlig heller ikke benytte andre former for elektronik – fastmonteret eller ej – hvis det forstyrrer eller tager opmærksomheden fra kørslen.

For selvom færdselslovens § 55a lyder: ”Førere af køretøjer må under kørsel ikke benytte sig af håndholdt teleudstyr og andre håndholdte kommunikationsapparater”, så skal man huske tilføjelsen, som kræver, at du altid skal ”optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed, så der ikke opstår fare eller forvoldes skade eller ulempe for andre, og således at færdslen ikke unødigt hindres eller forstyrres”.

Så meget koster det i bøde

Fra 10. september 2019 koster det – foruden en bøde på 1500 kr. og 500 kr. til Offerfonden – et klip i kørekortet at benytte håndholdt mobiltelefon, GPS, tablets, computere m.v. under kørslen.

Sådan kan du bruge din mobil lovligt i trafikken

For at det er lovligt at bruge udstyr som fx mobiltelefon under kørslen kræver det ifølge Rådet for Sikker Trafik: 1. At du bruger udstyret uden fysisk berøring af dets egne knapper eller display.

Du må altså gerne kigge på det, bruge stemmestyring, betjene eftermonterede knapper/display på fx køretøjets instrumentbræt, eller betjene headset.

2. At mobiltelefon/GPS/tablet mv. er anbragt i en holder, der er fastgjort i/på køretøjet.

Hvis udstyret er anbragt i en fastgjort holder må du gerne trykke på knapper/display. Det må dog ikke fjerne din opmærksomhed fra trafikken. Husk altid at være opmærksom og vis hensyn til andre i trafikken, så brug altid mobiltelefonen med omtanke.

Så mange bøder bliver der uddelt for håndholdt mobil

Formodningen om jublende kørelærere, der kan se frem til flere generhvervelsen-kunder i biksen bygger på det faktum, at selvom antallet af uddelte bøder for forseelsen er faldet pænt de seneste år, så lykkedes det trods alt politiet at snuppe langt over 20.000 bilister med fingrene klistret til røret i 2018.

2018: 22.434 2017: 19.916 2016: 31.675 2015: 40.947 2014: 43.661

Bøder er givet for kørsel i bil, bus, varevogn, lastbil, bus og knallert.

Kilde: Rigspolitiet

Samlino logo
9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring.
Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen