Vinterkørsel
december 9, 2013

Lad ikke vintervejret få dig på glatis

Som bilist skal du så småt til at vænne sig til vintervejret. Vejrudsigten melder om minusgrader, og vi skraber is af ruderne om morgenen. Med kulden følger også glatte veje og startbesvær. Her følger derfor en række gode råd til vintertrafikkanterne:

Lige nu er det især de frostbelagte og rimovertrukne ruder, der generer bilisterne. Før du kører, skal hele forruden, sideruder og bagrude være fri for is. Hvis bilen er dugget til, så bør dug – både udvendig og indvendig – også fjernes. Vurderer politiet, at du ikke har frit udsyn i bilen, venter der alt fra en bøde til en betinget frakendelse af kørekortet, oplyser FDM. Det dur altså ikke at køre af sted og lade bilens varmeanlæg klare dug og is undervejs.

De bedste redskaber til at fjerne rim og is er kombinationen af en isfjernerspray og en dobbeltsidet skraber, hvor den ene side har en gummibelægning til rim og dug, mens den anden side har en plastikbelægning til hårdere is og sne,” lyder anbefalingen fra Lene Bonde, kommunikationschef hos energiselskabet OK.

Vil motoren ikke starte?

Mange bilister oplever startbesvær, når kulden banker på, og derfor er det en rigtig god idé at oplade eller skifte batteriet nu, da de mange koldstarter trækker store veksler på batteriet.

Lumske og isglatte veje

I disse dage er der også risiko for rim- og isglatte veje. I lavtliggende områder og på skyggebelagte vejstrækninger kan der være spejlglat – også selvom termometeret viser plusgrader.
Kører man på strækninger, som ligger i skygge eller ligger lavt, så bør man sætte farten ned. Det kan godt være glat – meget glat!” siger Lene Bonde fra OK.
Statistikkerne viser da også, at det højeste antal alvorlige glatføreulykker sker i de vintre, hvor der ikke er store snemængder. Sneen giver mindre buler her og der, men de snefri vejbaner frister til for høj fart, og så kan en isglat plet være livsfarlig.

Skift til vinterdæk nu

Der er ingen tvivl om, at vinterdæk er det sikreste i vintersæsonen. Derfor anbefaler en række eksperter og brancheorganisationer, at sommerdækkene lægges i vinterhi. Husk, at vinterdækkene mindst skal have tre millimeter slidbane, og hvis de er af lidt ældre model, så tjek for revner og tegn på mørning af gummiet.

Fem gode råd om vinterkørsel:

  • Fjern is og dug fra ruderne før du kører
  • Tjek bilens batteri og undgå startbesvær
  • Kør i god tid, hold øje med vejrudsigten
  • Sænk farten – især hvis du er i tvivl, om vejen kan være glat
  • Vær opmærksom på det farlige, usynlige isslag på asfalten
  • Husk vinterdækkene!
    (Kilde: FDM)

Vinterkørsel

Man kan få bøder for ikke at have frit udsyn i bilen – husk derfor at fjerne både is og dug før du kører.

Har du gjort bilen vinterklar, og har du i denne forbindelse gode tips og råd til, hvordan dine medbilister kan gøre det samme?

Læs mere om emnet her:

Større standarddæk passer ikke til dansk vintervejr

Gør din bil vinterklar

9 myter om vinterdæk

Følg os på Facebook og Google+ og se flere bilnyheder og debatter.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS