Kategorier
Forbrugerstof Nyheder

Fantastisk forbud: Nu skal lastbilerne rette ind på motorvejen

Lastbiler i venstre side af motorvejen bliver nu et sjældent syn på de danske motorveje. Vejdirektoratet gør klar til at sætte skilte op, som forbyder de såkaldte elefant-overhalinger på i alt 270 kilometer motorvej i Danmark. Se kortet her.

Af: Esben Skrumsager / d. 16. september 2019

Vi har allesammen prøvet det; at blive fanget bag en lastbil, der har bevæget sig ud i venstre spor på motorvejen med en lang hale af biler efter sig.

Selvom det måske kan spare lastbilchaufføren dyrebare minutter over lange distancer, koster det gevaldigt på tålmodigheden hos bilisterne, og derfor griber transportministeren nu ind med et omfattende forbud på flere hundrede kilometer motorvej i Danmark:

– En udvidelse af det eksisterende overhalingsforbud til yderligere cirka 270 kilometer motorvej kan være med til at skabe mere ro i trafikken; særligt i de travle morgen- og eftermiddagstimer, fortæller transportminister Benny Engelbrecht i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ | Klumme: Denne dårlige vane SKAL du droppe i trafikken

Fordobling af forbuddets omfang

I forvejen har lastbilerne været underlagt overhalingsforbud på 230 kilometer, men med 270 yderligere kilometer bliver omfanget altså mere end fordoblet.

Inden for de nærmeste uger påbegynder Vejdirektoratet udvidelsen af forbuddet mod lastbiloverhalinger på tosporede motorveje over hele landet betragteligt. Her kan du se, hvor det fremover bliver forbudt for lastbilerne at overhale:

Målinger fra vejdirektoratet har vist, at overhalingsforbud har stor effekt. Andelen af lastbiler i venstre spor er nemlig faldet fra cirka 2-3 procent til cirka under 1 procent på de strækninger, hvor der er forbud.

– Vi begynder inden for de næste par uger med at sætte skiltene med overhalingsforbud op i marken, og forbuddet vil være gældende fra det øjeblik, skiltene står langs vejkanten, siger afdelingsleder Ivar Sande fra Vejdirektoratet.

LÆS OGSÅ | Miljøborgmester: Bilisterne kommer for hurtigt igennem morgentrafikken

Fakta om overhalingsforbud

Overhalingsforbuddet udvides på 270 kilometer motorvej over hele Danmark.

Fælles for de berørte motorvejsstrækninger er, at der to kørespor i hver retning, og at der kører flere end 20.000 biler i døgnet.

Tiltaget bygger videre på det eksisterende overhalingsforbud, der består af cirka 230 kilometer på Østjyske Motorvej, Fynske Motorvej, Sønderjyske Motorvej, Nordjyske Motorvej og Vestmotorvejen.

Af Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.