Test: Hyundai Santa Fe – strømført koreansk kampvogn med 7 sæder
Man behøver ikke smide alle ambitioner om en fed familiebil over styr, bare fordi man har mange børn. Det er den nye Hyundai Santa Fe et lysende eksempel på.
Af: Morten Bek / d. 4. januar 2022
En stor elbil som Audi E-Tron S vejer 2,7 tons. En voldsom og problematisk vægt i forhold til materialeforbrug, effektivitet og rækkevidde. Et stort batteri er bare en del af problemet, for der er meget andet i elbilen, der vejer noget. På det trin udviklingen er lige nu, kræves et stort batteri for at give en stor elbil bare nogenlunde brugbar rækkevidde.
Det er en ond cirkel, som forskere og producenter arbejder hårdt på at komme ud af. For at gøre elbilerne lettere, skal batterierne blive mere effektive – og lettere.
Mercedes-Benz har med den nye EQS bygget en elbil med en rækkevidde, der slår næsten alle andre elbiler. Op til 743 kilometer på en opladning. Men EQS har også et af de største batterier på markedet med en kapacitet på cirka 108 kWh. Det giver en vægt på omkring 2,5 tons, og EQS er dermed cirka 500 kilo tungere end en S-Klasse.
Ingeniørerne hos Mercedes-Benz er næppe stolte af, at EQS bærer rundt på klar overvægt. De er ihærdige for at gøre både elbilerne og batterierne mere effektive, og som en håndgribelig indikation har de skabt en ny konceptbil: Vision EQXX.
Den strømlinede Vision EQXX har en endnu lavere vindmodstand end EQS. Selv om billederne kan snyde, er konceptbilen forholdsvis kompakt; den langstrakte bagende får bilen til at virke lang, men den er uhyre vigtig for aerodynamik og effektivitet.
Mercedes-Benz er i gang med at udvikle en ny platform til kompakte og mellemstore biler. MMA, Mercedes-Benz Modular Architecture, vil indeholde teknologier og viden, som er brugt til Vision EQXX. Selv om batteriet har en kapacitet på cirka 100 kWh, fylder det 50 procent mindre end det 108 kWh store batteri i EQS. Det er samtidig 30 procent lettere.
LÆS OGSÅ | DUEL: Audi A8 og Mercedes-Benz S-Klasse er toppen af poppen, men hvilken er bedst?
Drivlinjen i Vision EQXX er produceret af Mercedes-Benz selv, og effektiviteten er på et højt niveau. 95 procent af den energi, der forlader batteriet, overføres til de trækkende hjul. Det betyder et meget ringe tab, som igen er med til at sænke behovet for et endnu større batteri.
Med et forbrug på 10 kWh på 100 kilometer skulle Vision EQXX være mere end dobbelt så effektiv som den typiske elbil i dag. Det kræver meget lidt hovedregning, at et batteri på 100 kWh og et forbrug på 10 kWh for hver 100 kilometer giver en rækkevidde på 1.000 kilometer.
Det vil ikke være tomme ord, lover Mercedes-Benz. I løbet af foråret vil tyskerne foretage en officiel rækkeviddemåling i den virkelige verden. Vision EQXX skulle, uden ekstrem sparekørsel, kunne nå 1.000 kilometer.
En konceptbil er kun det – et koncept. Vision EQXX er et bud på fremtidens elbiler. Teknologien og aerodynamikken er, sammen med bæredygtige og naturlige materialer, de vigtigste elementer i konceptbilen. Den er en forsmag på teknologi og formåen, som kommer på markedet i løbet af få år.
Det vil komme til at gå hurtigt med at få elbilernes vægt ned og effektiviteten op. Udviklingen af mere effektive batterier og helt nye batterityper har højeste prioritet. Der kan potentielt spares vægt og bruges færre ressourcer. Batterier og elmotorer med færre miljøbelastende stoffer.
LÆS OGSÅ | Første tur: Mercedes-Benz EQS – den ultimative luksus-elbil
Vision EQXX har et chassis med en let ramme som en Formel 1-racer, den er mindre end EQS (Mercedes-Benz oplyser ikke direkte konceptbilens størrelse), og den har en “beskeden” motorydelse på cirka 200 hk, hvorfor vægten selvfølgelig er lavere.
Men et batteri med en kapacitet på cirka 100 kWh trækker i den anden retning. Til trods for det store batteri vejer Vision EQXX omkring 1,8 tons. Den vægt er mere end 200 kilo lavere end den kompakte EQA 250 med et batteri på 66,5 kWh. – Den elektriske fremtid ser, med andre ord, effektiv og lettere ud.
Man behøver ikke smide alle ambitioner om en fed familiebil over styr, bare fordi man har mange børn. Det er den nye Hyundai Santa Fe et lysende eksempel på.
Den ligner en Maersk-skibscontainer, og den har samme farve. Den første elektriske Mercedes-Benz G-Klasse er lige så vild, som den skal være.
Det kræver nærmest ekspertviden at gennemskue muligheder og faldgruber, når man skal have ny elbil. Netop derfor spørger vi en forbrugerøkonom om, hvordan man bedst navigerer mellem køb og leasing i et uforudsigeligt marked.
Der er god plads mellem Kia EV3 og EV6, og i efteråret fyldes hullet ud med den kinesisk producerede EV5. Den elektriske afløser til Sportage byder på rækkevidde op til 555 kilometer.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.