Kør-selv-ferie Tyskland
juni 12, 2021

Miljøzoner i 2021: Bliv klar til din bilferie i Europa

I 2021 har mange europæiske byer og områder indført miljøzoner, som stiller krav om miljømærkater eller forhåndsregistrering af din bil. Uden mærkat risikerer du en bøde. Bliv klogere på miljøzoner her.

Af: Bilbasen Blog / d. 12. juni 2021

Drømmer du om en god gammeldags bilferie i Europa? I 2021 er miljøzoner en af de ting, du skal forberede dig på, inden du tager afsted.

Miljøzoner er som regel oprettet i større byer, som du skal have et miljømærkat eller forhåndsregistreret din bil for at køre ind i.

Lad det være sagt med det samme: Miljøzoner kan i første omgang virke som et uoverskueligt bekendtskab. Derfor anbefaler vi først og fremmest, at du undersøger på forhånd, hvilke miljøzoner gør sig gældende i de større europæiske byer, som du planlægger at besøge i forbindelse med din bilferie.

Du kan finde de relevante oplysninger ved at kontakte landets ambassade i Danmark eller relevante turistorganisationer. Du kan som regel også finde informationer om miljøzoner online ved at besøge det lokale bystyres hjemmesides (her kan du eksempelvis læse om miljøzoner i Berlin, og hvad du skal gøre som besøgende bilist i den tyske hovedstad).

Bilferie i 2021: Kend Europas miljøzoner

Miljøzoner er i udgangspunktet kendetegnet som større sammenhængende byområder, hvor længere tids trafik har medført en risiko for forurenet luft til skade for byens borgere. Derfor har lokale bystyrer eller nationale myndigheder indført miljøzoner. Miljøzonerne har det formål at begrænse trafikken generelt og særligt begrænse adgangen for de mest forurenende køretøjer.

Det er din bils forureningsgrad, eksempelvis om den kører på el, benzin eller diesel, som afgør hvilket miljømærkat, bilen kan få, og hvilke zoner den må køre i. Et miljømærkat koster som regel i omegnen af 200 kroner, og det kan erhverves online. Prisen kan dog variere alt efter by og land. Du placerer miljømærkatet i bilens forrude. Du risikerer en bøde fra 80 og helt op til 2.000 euro, hvis du ikke kan fremvise miljømærkat i de berørte zoner.

Allerede i 2008 begyndte flere tyske storbyer at indføre miljøzoner. I 2021 er miljøzoner udbredt til det meste af Europa inklusiv de mest populære rejselande for danske turister:

  • Tyskland: Mange større tyske byer har indført miljøzoner. Miljømærkatet findes i en grøn og gul variant, hvoraf det grønne miljømærkat giver adgang til alle zoner. Miljømærkatet dækker alle tyske byer. Autobahn er ikke omfattet af miljømærkatet. Du kan blandt andet købe det tyske miljømærke via FDM.
  • Italien: Mange store italienske byer har indført miljøzoner for at begrænse trafikken i centrum eller nær historiske bykerner. Du kan læse mere om miljøzonerne, og hvordan du skal forholde dig til miljøzonerne i Italien, på Udenrigsministeriets hjemmeside.
  • Frankrig: Også en lang række større franske byer har indført miljøzoner, som du skal sikre dig adgang til. Miljømærket hedder ‘Crit’Air, og du kan læse mere om det her hos Explore France.
  • Spanien: Spanien har indført miljøzoner i flere større byer. Inklusiv Madrid og Barcelona.
  • Sverige og Norge: Eksempelvis Stockholm og Oslo har indført miljøzoner, som indebærer kørselsforbud i bestemte områder af de to byer.

Ovenstående er blot et udpluk af de destinationer, som har indført miljøzoner i Europa i 2021. Uanset hvilken europæisk storby, du skal besøge, anbefaler vi, at du undersøger de gældende miljøzoner, før du som bilist besøger byen.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS