juni 26, 2023

Ny bil: Hvad er dine finansieringsmuligheder?

Det er de færreste, som kan købe ny bil for egne penge. Langt de fleste må en tur i banken eller lave en aftale med en låneudbyder online, for at finansiere en ny bil. I denne artikel gennemgår vi dine muligheder for at finansiere en ny bil. 

Af: Bilbasen Blog

Overordnet har du tre finansieringsmuligheder, når du køber ny bil:

  • Et billån, hvor du lægger en udbetaling på min. 20 procent af prisen. Denne mulighed giver de bedste lånevilkår og den laveste rentesats. Det er den bedste løsning for de fleste.
  • Et billån uden egenbetaling, hvor du altså låner det fulde beløb til at købe bilen. Hvis du ikke har mulighed for at spare penge op til en ny bil, er denne mulighed et alternativ.
  • Leasing af bil, hvor du indgår en aftale med et leasingselskab om, at de køber bilen, og du leaser den af dem. Hvis du har et forudsigeligt kørselsforbrug, kan det være en god løsning.

At købe en ny bil kan være en stor investering, og derfor er det vigtigt at overveje sine finansieringsmuligheder nøje. Der er flere forskellige måder at finansiere sin bil på, og det er bestemt en god idé at sætte sig ind i de forskellige muligheder, inden man træffer en beslutning. 

I denne artikel kigger vi nærmere på finansieringsmulighederne for bilkøb og de vigtigste punkter, der adskiller dem, så du kan få et overblik og hjælpe dig på vej til at finde den løsning, der passer bedst til din situation.

Du har i bund og grund tre muligheder for at finansiere en ny bil, hvis du ikke lige har 200.000 – 400.000 kr. i kontanter at købe bil for. Det er trods alt de færreste, der har det. Alle andre kan overveje enten at optage et billån med pant i bilen og selv lægge udbetalingen, låne det fulde beløb til bilen eller lave en leasingaftale på bilen.

I de næste afsnit går vi mere i dybden med de enkelte finansieringsmuligheder.

Finansiering af ny bil med udbetaling

Denne mulighed er, hvad man i almindelig tale kalder et billån. Du lægger minimum 20 procent af bilens pris i udbetaling, og resten bliver finansieret af en bank eller pengeinstitut. Det smarte ved denne finansieringsmetode er, at du kan benytte bilen til at stille sikkerhed for lånet, hvilket sænker risikoen, låneudbyderen løber ved at låne dig penge.

Når du låner med lavere risiko, kvitterer låneudbyderen med at give dig en bedre rentesats. Det betyder, at du samlet set kommer til at betale mindre for billånet, end med et almindeligt lån.

Hvis du har mulighed for at spare op til at lægge udbetalingen på en ny bil, vil denne lånemulighed give de bedste betingelser.

Du kan optage et billån med udbetaling hos de traditionelle banker, låneudbydere online og direkte hos bilforhandlerne. Husk, det altid er en god idé at indhente flere tilbud, så du har en chance for at sammenligne og vælge det helt rigtige lån.

LÆS OGSÅ | Hvordan vælger du det rigtige billån

Sådan køber du bil uden udbetaling

Det er imidlertid ikke alle, som har mulighed for at spare penge op til at købe bil for. Nogle gange sker det også, at bilen skal skiftes ud før tid, måske fordi ens livssituation ændrer sig, eller fordi bilen har fået nogle alvorlige skader. Sker dét for dig, kan du muligvis ikke nå at spare penge op til udbetalingen.

Står du i en situation, hvor du bliver nødt til at finansiere bilens fulde pris, altså uden selv at lægge udbetalingen, så kan det godt lade sig gøre. Du skal bare vide, at lånet bliver dyrere end det traditionelle billån.

Når der ikke er nogen egenbetaling, kan du ikke benytte bilen til at stille sikkerhed for lånet, og det er dét, som fordyrer lånet. Du kan nemlig ikke få samme fordelagtige rentesats, som hvis du lægger en udbetaling på bilen, fordi låneudbyderen løber en større risiko, når der ikke er stillet sikkerhed.

LÆS OGSÅ | Guide til finansiering

Du kan købe en bil uden udbetaling ved at optage et lån hos en bank, et pengeinstitut online eller direkte hos bilforhandlerne. Vær opmærksom på, at der kan være ret stor forskel på både rentesatser og etableringsomkostninger hos de forskellige låneudbydere, hvorfor det er en god idé at indhente flere tilbud og sammenligne dem.

Finansiering af ny bil med privatleasing

Det er jo ikke noget ufravigeligt krav, at du ejer din bil – ikke i dag. Hvis du ikke har dét behov, kan privatleasing være en alternativ måde at finansiere en ny bil.

Privatleasing fungerer ved, at du finder en bil, som du gerne vil have, og hos forhandleren kan du så indgå en aftale med et leasingfirma. Mange bilmærker har egne finansieringsselskaber, som du kan benytte til at lease din bil.

Hvis du eksempelvis vil købe en bil af mærket Nissan, kan du lave en aftale om privatleasing gennem Nissan Financial Services.

Når du leaser en bil, skal du kun betale en lav førstegangsydelse, så du slipper for at spare op til en egentlig udbetaling. Derudover betaler du et månedligt gebyr for brug af bilen, og så skal du selv have en forsikring, ligesom hvis bilen var din egen.

En leaset bil ejes af leasingselskabet, og de står ofte for de almindelige serviceudgifter, ligesom de hænger på bilens værditab og eventuelle gensalg, når du er færdig med at lease den.

Det er med andre ord relativt enkelt at lease en bil, men der er også ulemper.

LÆS OGSÅ | Skal du købe eller lease din næste bil? Se hvad der bedst kan betale sig for dig

Når du indgår en leasingaftale, skal du oplyse, hvor stort dit kørselsbehov er. Du skal altså opgive hvor mange kilometer, du forventer at køre om året. Kender du dit kørselsmønster, og er det stabilt, burde det ikke være nogen sag, men hvis du rammer forkert, kan det koste ekstra.

Dette, fordi alt hvad du kører ud over det aftalte antal kilometer, skal afregnes separat. Du betaler typisk et beløb pr. kørt kilometer, som ligger ud over det aftalte årlige kilometertal.

Derfor kan du risikere at skulle af med mange penge, hvis du har regnet forkert, da du indgik aftalen.

Når leasingaftalen udløber, afleverer du som udgangspunkt bilen tilbage til leasingselskabet, og så er det så at sige deres hovedpine at sælge bilen, eller hvad de nu vælger at gøre. Du kan herefter indgå en ny aftale om at lease en bil, og det betyder, at du kan skifte bil relativt ofte sammenlignet med, hvis du køber en bil.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS