Kategorier
Forbrugerstof Video

Ny videoserie: Morten Bek lærer dig alt om plug-in hybridbiler

Hvordan fungerer en plug-in-hybrid i hverdagen, og er den et godt køb for alle og enhver? Bilbasens nye guide med Morten Bek giver dig svaret.

Af: Morten Bek / d. 28. januar 2020

Plug-in-hybriderne buldrer fremad — konstant kommer nye biler, hvor en almindelig forbrændingsmotor danner par med en eller flere elmotorer og et batteri, som kan lades op med ledning og ladestander.

Plug-in-hybrider kan køres på strøm alene, hvis batteriet er ladet op. Den store attraktion er, at du kan køre uden at udlede skadelige stoffer i byen, men stadig tage bilen på ferie i Frankrig. Du kan lade op — du er bare ikke tvunget til det.

En teknologi forbeholdt familiebiler

PHEV, plug-in-hybrider, opladningshybrider: Den opladelige bil som hverken er ren elbil eller ren benzin-/dieselbil, har mange navne, men den er for længst ude af fasen som den nye i “klassen”. Danskerne køber plug-in-hybrider i stort tal, og især mærker som Hyundai, Kia, Mercedes-Benz, Mitsubishi og Volkswagen har ramt plet i Danmark.

Flere bilproducenter kommer hele tiden til med nye plug-in-hybrider. I de mindre bilklasser, altså biler i Up- og Polo-størrelse, kommer typisk ikke som plug-in-hybrider. De er for dyre at udvikle og producere i forhold til det, kunderne vil betale for bilerne.

Prisen spiller en stor rolle. Der er afgiftslempelser på de elektrificerede biler, og nogle bilimportører har sikret priser på meget veludstyrede biler, som er uimodståelige. Fords nye version af SUV’en Kuga i plug-in-versionen med 225 hk og et højt niveau af komfort- og sikkerhedsudstyr koster 270.000 kr.

Er PHEV noget for dig?

Købet af en plug-in-hybrid er ikke for alle. Der skal helst være plads til en ladeboks i garagen, indkørslen eller carporten, så man hver dag kan smide strøm på batteriet. Bor man i lejlighed, skal man satse på, at der er tilgængelige ladestandere i nærheden.

En ladeboks følger enten gratis med ved købet af bilen, eller der skal betales et gebyr. Strømmen får man på abonnement gennem et af de selskaber på det danske marked, Eon eller Clever (typisk med fri opladning både ude og ved offentligt tilgængelige ladestandere). Den strøm man bruger hjemme, afregnes først med ens eget elselskab, hvorefter ladeboksleverandøren kompenserer.

Af Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.