Politi
januar 8, 2024

Politiet med udrykning: hvor hurtigt må de køre i Danmark?

Hvad er reglerne for politikørsel med udrykning? Det ser vi nærmere på i denne artikel.

AF: Bilbasen Blog FOTO: Colourbox/PR

Når sirenerne hyler, og de blå blink lyser, ved alle, at politiet er på udrykning. Men hvor hurtigt har politiet lov til at køre, når de rykker ud i Danmarks gader?

Denne artikel giver dig klar information om de regler og begrænsninger, der gælder for politiets hastighed under udrykning, og forklarer betydningen af både hastighed og sikkerhed for de danske betjente i tjeneste.

Grundregler for udrykningskøretøjer

I Danmark har udrykningskøretøjer, herunder politibiler, visse privilegier i trafikken, når de responderer på nødsituationer.

Disse privilegier tillader politiet at overskride de almindelige hastighedsgrænser. Det betyder dog ikke, at de har fri bane til at køre så hurtigt, de ønsker.

Deres kørsel skal altid foregå under sikre forhold, og de skal vurdere situationen, så de ikke bringer andre trafikanter i fare.

VW Passat Politi

Politikørsel med udrykning

Når politiet kører med udrykning, må de køre hurtigere end den skiltede hastighedsgrænse, men de skal overholde færdselslovens krav om forsvarlig kørsel.

Der er ingen fastsat øvre grænse for, hvor hurtigt de må køre; det afgørende er, at de gør det på en måde, så det ikke udgør en unødvendig risiko for andre.

De skal desuden altid vurdere trafiksituationen og vejrforholdene.

Uddannelse og træning

For at kunne håndtere de højere hastigheder under udrykning gennemgår politifolk en speciel uddannelse i højhastighedskørsel.

Denne træning sikrer, at de kan håndtere deres køretøjer sikkert og effektivt, selv når de kører hurtigt. Det lærer dem også at træffe hurtige beslutninger i højrisikosituationer, som er en afgørende del af deres arbejde.

Politiet glemmer horn og lygter

Hvad betyder det for andre trafikanter?

For dig som trafikant betyder det, at du skal være opmærksom og altid give plads til udrykningskøretøjer. Det er vigtigt at reagere korrekt, når du hører en udrykningssirene eller ser de blå blink: Træk til side og stop, hvis det er nødvendigt, for at give sikker passage.

Dette hjælper med at sikre, at politiet kan nå frem til deres destination hurtigt og uden ulykker.

Politiet har ansvar for at vurdere hver situation og deres hastighed nøje, når de kører med udrykning i Danmark.

Mens de har lov til at overskride de normale hastighedsbegrænsninger, er det altid med borgernes sikkerhed for øje. Og som bilist er din rolle at hjælpe dem ved at være opmærksom og lade dem passere sikkert.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS