september 24, 2023

Så meget mere koster forsikringer til elbiler

Hvor meget dyrere er det at forsikre en elbil og hvilken region laver flest buler i deres elbiler? Det kan du læse om her.

AF: Zacharias Lund

Som bilejer er det et krav, at bilen skal være forsikret, hvis man ønsker at benytte den på offentlige veje. Men prisen for at forsikre bilen afhænger af en lang række parametre. Blandt andet din alder, din bopæl og hvor mange år, du har kørt bil.

Uanset den lange liste af parametre ser det dog ud til, at forsikring af elbiler generelt er dyrere end forsikring af benzin- og dieselbiler.

Samtidig er der stor forskel på hvor i landet vi betaler mest og hvor vi betaler mindst for sin bilforsikring. Det ser vi nærmere på i denne artikel.

København kontra Bornholm

Hovedstaden topper listen med forsikringspriser og i modsatte ende finder man Bornholmerne, som slipper billigst. Hvor man i Københavns- og Frederiksberg Kommune i gennemsnit betaler 8.749 kr. årligt for at forsikre en elbil, skal Bornholmerne kun af med 5.743 kr. i gennemsnit om året.

Men i virkeligheden burde det være helt omvendt, hvis vi ser på, hvor mange uheld der sker i elbiler i de to områder. Faktisk er Bornholm den region med flest elbiluheld og omvendt er København den region med færrest uheld. Hvorfor er det så, at Københavnerne skal betale mere, når de har færre uheld?

“Én mulig årsag til, at elbiler har flere bilskader per bil sammenlignet med benzin- og dieselbiler, er, at
elbiler accelererer hurtigere. Især i områder med tæt trafik, som Hovedstaden, kan dette medføre, at elbilejere utilsigtet accelererer kraftigere end forventet, hvilket igen øger risikoen for ulykker eller skader. Flere skader koster forsikringsselskaberne penge, derfor sender de naturligvis regningen videre til ejerne i form af højere forsikringspræmier. Dette kan forklare, hvorfor præmien er cirka 3.000 kroner dyrere i København end på Bornholm,”

Mads Bukholt, ansvarlig for forsikring hos Samlino.dk

Flere skader på elbiler

Tal fra Samlino, viser, at elbilerne har 34% flere skader end konventionelle biler, og når elbilerne er ude for uheld, koster det forsikringsselskaberne. Elbilerne har ofte omkostningstunge reparationer og det medfører, ligesom elbilernes højere priser, en højere gennemsnitlig forsikringspris.

Samlino har sammenlignet priser for 11 forskellige forsikringsselskaber og ser man på tallene for de konventionelle benzin- og dieselbiler kontra elbiler, vil man hurtigt se, at elbilerne er langt dyrere at forsikre.

Ser man for eksempel på forsikringspriserne i Sønderjylland, så koster det i gennemsnit 7.675 kr. årligt at forsikre en elbil. Den konventionelle pendant koster 4.741 kr.

Ser man på det generelle gennemsnit, så koster en elbil i gennemsnit 8.010 kr. årligt at forsikre, hvor en benzin- eller dieselbiler ‘kun’ koster 4.747 kr. årligt. Det er altså en forskel på 3.263 kr.

Se bare tabellen her:

RegionGennemsnitlig pris for forsikring på elbil (årligt) Gennemsnitlig pris for forsikring på benzin- og dieselbil(årligt)
Københavns Kommune, Frederiksberg og
omegn
8.749 kr.4.172 kr.
Resten af Østjylland8.042 kr.5.001 kr.
Nordjylland7.877 kr.5.290 kr.
Nordvestjylland, dele af Midtjylland og
Sydjylland samt det sydlige Østjylland
7.832 kr.6.349 kr.
Sønderjylland samt dele af Sydjylland og
Vestjylland
7.675 kr.4.741 kr.
Fyn og øerne7.603 kr.4.509 kr.
Resten af Sjælland, Lolland-Falster og
Møn
7.291 kr.4.554 kr.
Nordsjælland7.059 kr.4.857 kr.
Bornholm5.743 kr.3.308 kr.
Tal fra Samlino.dk

Sjællænderne har flest elbiluheld

Som nævnt tidligere er København den region med færrest uheld og skader, men bevæger man sig nord for København og op i region Nordsjælland, er det netop regionen med næst flest elbiluheld. På tredjepladsen findes resten af Sjælland, Lolland-Falster og Møn.

I modsatte ende finder man østjyderne, der har færrest elbilskader og -uheld efter København. Østjyderne er skarpt forfulgt af Sønderjylland, der ender på tredjepladsen over færrest uheld i elbiler.


Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Zacharias Lund

Zacharias er ved at uddanne sig til journalist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han er i forbindelse med sit studie i praktik ved Bilbasen, hvor han får lov at udnytte sin store interesse for biler.

Zacharias har trods sin korte tid som motorjournalist allerede bevæget sig rundt blandt større etablerede medier som Børsen og Bilmagasinet, hvor han også har været redaktør for årbogen “Årets Biler” i 2022 og 2023.

Ved siden af skole og praktik driver Zacharias det lille videomedie 3-Punkts-Vending, hvor han laver videoer med biler i fokus.

Zacharias er stor fan af design og flotte linjer, ligesom en vellydende og gennemført sportsvogn også nemt fanger hans opmærksomhed.

Ved Bilbasen laver Zacharias en masse forskelligt, men arbejder typisk med at skrive artikler og finde interessante artikler at bringe.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS