Kategorier
Forbrugerstof

Sådan kører du i glat føre

Når sneen vælter ned over vejene og de bliver glatte, er der nogle simple forholdsregler, du bør tage.

Sne på vejen

De første par dage sneen kommer væltende, er der altid flere ulykker på vejene. Alle skal lige vænne sig til at vejen kan være glat, og en del har endnu ikke skiftet til vinterdæk.

Hemmeligheden ved at køre sikkert i glat føre er blide kontrollerede bevægelser. Hvis du skifter vognbane eller drejer skal du gøre det mere forsigtigt og med mindre ratudslag end normalt.  Når du bremser og accelererer skal du gøre det mere forsigtigt end normalt, hvis du vil køre så sikkert som muligt.

Brug gerne motoren til at bremse med og skift eventuelt ned gennem gearene.

Disse ting kræver naturligvis mere plads, end du har brug for under optimale vejrforhold.

Se fremad og hold bedre afstand, end du gør om sommeren. Jo bedre du læser trafikken foran dig, jo oftere kan du undgå situationer, der kræver bratte ombremsninger og hurtige manøvrer.

 

Kørsel i sne
Vilde udskridninger er sjove, når de er planlagte, og på lukket område

Hvis bilen skrider

Hvis du har ESP – Elektronisk Stabilitets Program på din bil er du godt hjulpet. Systemet kan bremse hvert hjul individuelt, så en udskridning i mange tilfælde reddes, uden du behøver at gribe ind. Det kan endda være svært for chaufføren at gøre noget. Men har du ikke ESP, så er der forskellige teknikker du skal kende til:

Hvis bilen skrider over forenden skal du slippe gassen langsomt og eventuelt dreje lidt mindre på rattet, så hjulene får greb i vejen igen.

Hvis bilen skrider over bagenden er fremgangsmåden afhængig af om din bil er forhjulstrukket eller baghjulstrukket.

I en forhjulstrukket bil skal du give lidt gas og dreje hjulene i den retning du vil. Trækket fra forhjulene stabiliserer bagenden.

I en baghjulstrukket bil skal du gå lidt af gassen i en blid bevægelse og dreje hjulene i samme retning som bagenden skrider – det kan få bagenden til at skride ud til den anden side, så styrer du bare den anden vej – altid samme vej som bagenden. Det kaldes kontrastyring

 

Kørt fast i sne
Det er en god ide at have en skovl i bilen

Er du kørt fast i sne?

Hvis du er kørt fast, så prøv sørg for at hjulene vender lige frem – det kræver mindst greb at flytte bilen lige ud. Prøv at undgå hjulspin. Hvis du har fået lavet et hul som hjulene står i, så prøv at rokke bilen frem og tilbage ved at køre lidt frem og koble ud, køre lidt frem og koble ud – nogle gange kan du få fart nok i bilen til at komme fri. Hvis du har lidt salt eller sand kan du smide det under hjulene. Hvis bilen hænger på maven er der ingen vej uden om at grave med en skovl eller hænderne. Det gamle trick med at lægge måtterne under de trækkende hjul virker fint, men du kan let komme til at ødelægge måtterne.

Hvis du kører steder, hvor der er stor risiko for at køre fast, så sørg for at have bugseringsøjet liggende, hvor du let kan komme til det og hav slæbetov i bilen. På den måde kan forbipasserende lettere hjælpe dig.

 

Fem gode råd

Kør med så forsigtige bevægelser på rat og pedaler som muligt

Se fremad og forudse opbremsninger

Hvis du skrider, så bevar roen

Tag et glatførekursus i egen bil – det pudser dine kundskaber af

Kør aldrig rundt med næsten tom tank i snevejr

 

Andre artikler om vinterkørsel:

Er din bil klar til vinteren?

9 myter om vinterdæk