august 4, 2023

Skal jeg få en uvildig til at tjekke bilen?

Når du køber en brugt bil, kan du vælge at få et autoriseret værksted til at lave et uvildigt biltjek. Hvornår er det en god ide?

Af: Bilbasen Blog

 I dette blogindlæg kan du læse om:

  • Hvornår du bør foretage et brugtvognstjek
  • Hvad et uvildigt biltjek indebærer 
  • Hvad du ellers skal være opmærksom på 

Når du køber en brugt bil, vil du selvfølgelig gerne vide med sikkerhed, at bilen er i god stand og helt uden nogen skjulte problemer. Det kan dog være svært at vurdere, om bilen lever op til dine forventninger eller kommer til at være lidt mere på værksted, end du ønsker dig. Det gælder især, hvis du ikke selv er en haj til biler.

En måde at komme omkring dine egne blinde bilvinkler er et uvildigt biltjek foretaget af en professionel mekaniker. Det giver dig ekstra sikkerhed, men er samtidig en ekstra udgift oveni selve bilkøbet. 

Så hvornår bør du få lavet et brugtvognstjek? Og hvornår kan du nøjes med at nærlæse servicebogen og synsrapporten og køre en grundig testtur? Det kan du blive klogere på i denne artikel.

LÆS OGSÅ | Hvad skal du se efter, når jeg køber brugt bil?

Uvildigt biltjek: Hvornår det giver mening?

Brugtvognstjek eller ej? Lad det være sagt at der ikke findes noget definitivt svar på, hvornår du skal gøre det ene eller andet. 

– Lad os sige, at du overvejer at købe en brugt ældre bil, som har kørt meget, til en forholdsvis høj pris. I det scenarie ville jeg nok vælge at få lavet et brugtvognstjek. For en sikkerheds skyld. Hvis bilen har kørt omkring 40.000 kilometer om året i sin levetid og koster over 100.000 kroner. Så er det en situation, hvor en bil helt objektivt er slidt, og det øger alt andet lige risikoen for, at noget kunne være galt, siger Jan Lang, markedsanalytiker hos Bilbasen.

Men samtidig vil han nødigt udstikke ultimative anbefalinger for, hvornår man skal vælge at få foretaget et uvildigt biltjek. 

– Som udgangspunkt er det ikke nødvendigt at få lavet et brugtvognstjek. Ikke hvis du sørger for at gøre din research på bilen og køre en grundig testtur. Derfor vil jeg nødigt sige, at du absolut skal få lavet et uvildigt biltjek i den eller anden situation, siger Jan Lang. 

Kender du en bilnørd? 

I stedet for anbefaler den erfarne brugtbilsmand, at du benytter dig af andre ressourcer, som kan hjælpe dig trygt og sikkert gennem et bilkøb.

– Hvis du på nogen måde kan engagere en ven, søster, bror, far eller faster, som ved noget om biler i dit bilkøb, skal du gøre det, siger Jan Lang.

Herudover opfordrer han førstegangskøbere til at sætte sig ind i papirerne, før de køber bil. 

– Du kan ikke blive bilekspert fra den ene dag til den anden. Men hvis du ved, at der findes noget, der hedder en servicebog og synsrapport, og du ved, hvad du skal kigge efter, så kan du selv danne dig et indtryk af, om bilen er ordentligt vedligeholdt, siger Jan Lang.

LÆS OGSÅ | Hvad er en servicebog?

Hvad får du med et brugtvognstjek?

Hvis du vælger at få lavet et brugtvognstjek på en bil, er det blandt andet følgende punkter, som mekanikeren vil undersøge:

  • Motor og motorrum
  • Bremsesystemet 
  • Styretøj undervogn og hjulophæng
  • Karrosseri rust og tæringer
  • Bilens elektriske system som lys og lygter, ruder og spejle 
  • Kabines interiør og sæder
  • Bilens servicebog og reparations historik

LÆS OGSÅ | Hvilken bilforsikring skal du vælge som ung og ny bilist?

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS