Ny el-crossover: MGS5 klar mod Renault Scenic E-Tech og Skoda Elroq
Bilbasen har allerede afsløret designet på efterfølgeren til Danmarks billigste elbil, MG ZS EV. Nu kommer der også langt flere fakta på bordet for afløseren, som hedder MGS5.
Af: Bilbasen Blog
Det skal du vide om love og regler for skrotning af bil:
Nogle gange kan det føles som at skulle skille sig af med et elsket familiemedlem, når bilen ikke kan mere og derfor må sendes til de evige vejbaner. Vi ender med at bruge meget tid i bilen hen over dens levetid, og alt fra hverdagens gøremål til weekendture, bilferier og meget andet starter og slutter i bilen.
Samtidig repræsenterer en udtjent bil en bunke potentielle reservedele, genbrugelige materialer, affald og miljøskadelige stoffer. Det er alt sammen noget, som tager tid og ekspertise at skille ad, sortere og bringe videre i systemet.
Det er dog meget vigtigt, at skrotning af en bil netop sker på en forsvarlig måde. Dels af hensyn til den betydning, vi kan tillægge bilen, men om ikke andet så af hensyn til lovgivningen på området.
Der er nogle klare regler og love, som bestemmer præcis, hvordan du skal forholde dig, når du vil skille dig af med din bil, og dem ser vi nærmere på herunder.
Det vigtigste, du skal forholde dig til som bilejer, når du vil skrotte din bil, er, at du skal benytte en miljøgodkendt autoophugger. Som ejer af bilen er du nemlig forpligtet til, at skaffe dig af med bilen på en miljømæssig forsvarlig måde.
Det betyder i grove træk at alt, der kan genbruges, bliver sorteret fra og bragt videre, mens decideret affald håndteres efter forskrifterne i miljøbeskyttelsesloven, så man undgår forurening.
Skulle du finde på at få bilen skrottet på en anden måde, uden om de miljøgodkendte autoophuggere kan du risikere at blive konfronteret med en bøde af politiet.
Det kan da også være svært at få øje på en grund til at gå uden om en godkendt ophugger, fordi:
For at sikre, at alle har lige adgang til at få skrottet bilen på en måde som tilgodeser miljøet, er det lovgivningsmæssigt bestemt, at det ikke må koste bilejeren noget at sende bilen til skrotning.
Dette på trods af, at det i realiteten er en relativt lang og kompliceret opgave at skrotte en bil. I modsætning til, hvad mange måske tror, handler det nemlig ikke bare om at putte bilen i en stor kværn og trykke på en knap.
Alle de dele som kan genbruges eller genanvendes, skal skrues af, ligesom farlige væsker og miljøskadelige materialer skal fjernes. Tænk på din egen husstand, hvor du skal sortere plastisk, madrester, pap, papir og restaffald i hver sin bøtte.
Tænk så på en bil og hvor mange forskellige materialer, der her er tale om. Alt fra tekstiler, læder og plastik til stål, aluminium og glas, selvom det selvfølgelig ikke er alt, som kan genbruges eller genanvendes.
Det er en tidskrævende proces, som kunne risikere at koste bilejeren mange penge, men i stedet har man altså valgt at pålægge andre denne udgift, for at sikre, at bilejerne skiller sig af med gamle biler på en fornuftig måde.
I Danmark er det nemlig bilproducenterne og bilimportørernes ansvar at sikre, at bilejerne kan skrotte deres bil uden omkostninger – de har producentansvar. Bilimportørerne har derfor lavet en kollektiv ordning, som gør det gratis at få skrottet sin bil. Du skal blot vælge en autoophugger fra bilimportørernes liste.
Du finder den nærmeste autoophugger på den kollektive ordning lige her
Autoophuggerne på denne liste er også miljøgodkendte, så på den måde, slår du to fluer med ét smæk.
Ikke nok med at det er gratis at få skrottet sin bil korrekt, så får du faktisk også penge for den, hvis du i øvrigt opfylder kravene for udbetaling af skrotpræmie.
Skrotpræmien på en personbil ligger på 2.200 kr. uanset om der er tale om en diesel- benzin- eller elbil. Udbetalingen sker direkte til din NEMkonto, hvis du opfylder følgende:
Når bilen er sendt til skrot efter forskrifterne og afmeldt i Motorregistret, kan du anmode om udbetaling af skrotningspræmie i den digitale selvbetjeningsløsning på Borger.dk.
Læs mere om skrotning af dieselbiler her og benzinbiler her.
Hvis du gerne selv vil dykke ned i de gældende regler og love, og på den måde få informationerne direkte fra hestens egen mund, kan du finde officielle sider online med både overblik og lovtekster.
På Borger.dk finder du alt, du skal vide om skrotning af bil på siden “Skrotpræmie for bil”, som ligger under transport, trafik og rejser.
Ligeledes finder du en grundig gennemgang af reglerne på siden Producentansvar.dk.
Begge sider er blottet for kommercielle interesser, men hvis du hellere vil have dine informationer i det formelle, juridiske sprog, så finder du de relevante lovmæssige bekendtgørelser, som vedrører skrotning af bil, her:
Bilbasen har allerede afsløret designet på efterfølgeren til Danmarks billigste elbil, MG ZS EV. Nu kommer der også langt flere fakta på bordet for afløseren, som hedder MGS5.
Den nye Kia EV3 med 604 kilometer rækkevidde og Prestige-udstyr til spotpris på privatleasing: 1.495 kr. om måneden i 36 måneder. Man skal bare være klar til høj engangsydelse.
Hvert år findes Årets Bil i Danmark og Årets Brugtbil – og i samme genre kåres Årets Varebil. I 2025-kåringen er et meget varieret felt kogt ned til fem modeller.
XPeng G6 har kun været på markedet i Danmark siden august, men nu er den model forældet. I Kina har XPeng præsenteret en G6 med hurtigere opladning, designændringer og mere lækkert interiør.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.