april 27, 2023

Skrotpræmie for benzinbil: Hvad kan du få for at skrotte bilen?

Når du sender din benzinbil til skrotning, får du en pengepræmie, som tak for at du afskaffer din bil på forsvarlig vis. Læs mere om skrotning her og se, hvad du får i hånden.

Af: Bilbasen Blog

Kort og godt om skrotning af benzinbil:

  • Af hensyn til miljøet er det et lovkrav, at du skaffer dig af med din bil på en forsvarlig måde.
  • Alle benzinbiler skal skrottes hos en miljøgodkendt autoophugger, som også kan hjælpe dig med at afmelde bilen i samme ombæring.
  • Skrotpræmien for benzinbiler lyder på 2.200 kr. og gælder kun, hvis der er tale om en almindelig personbil med plads til max ni personer, på under 3.500 kg.

Er du i tvivl om, hvad du kan få for at skrotte din benzinbil, så læs med her, hvor vi gennemgår detaljerne, og giver dig svar på, hvor stor skrotpræmien er i 2023. Men lad det være sagt med det samme: Du bliver ikke ligefrem rig af at sende bilen til skrotning.

Det er selvfølgelig ærgerligt, hvis din bil er nået dertil, hvor den simpelthen ikke kan mere, og du bliver nødt til at skille dig af med den. Det kan for nogen skabe store udfordringer i hverdagen – særligt hvis økonomien ikke tillader at købe en ny bil.

For nogen kan det være en løsning at købe en brugt. Før man når dertil, skal den gamle bil skrottes.

Og det er med fuldt overlæg vi skriver “skal”, for i Danmark er det et krav, at bilen bliver skrottet på en miljømæssig forsvarlig måde.

Hvad er skrotpræmien for benzinbiler?

Skrotpræmien er et kontantbeløb, du får udbetalt, når du har skrottet din bil på forsvarlig vis. Grunden til skrotpræmien overhovedet eksisterer er netop for at sikre, at bilejere skiller sig af med deres gamle bil på en måde, som belaster miljøet mindst muligt.

Derfor er det et krav for at få udbetalt skrotpræmien, at du benytter en miljøgodkendt autoophugger. Denne sørger for, at alle de dele, som kan genbruges eller genanvendes kommer videre i systemet, og at miljøskadelige materialer bliver bortskaffet på den rigtige måde.

Hvor meget får du i skrotpræmie for din benzinbil?

Skrotpræmien bliver fastlagt af myndighederne og i 2023 får du 2.200 kr. for din benzinbil. Det gælder uanset bilens stand, og alder, når blot din bil er afmeldt efter 31. marts år 2000.

Derudover er det således, at du kun får en skrotpræmie for personbiler. Det vil sige, at din bil kun må have plads til i alt ni personer og veje op til 3.500 kg.

Så længe din benzinbil lever op til disse regler, og du i øvrigt er den sidst registrerede ejer af bilen, får du 2.200 kr. udbetalt, når du har fået skrottet din bil hos en godkendt autoophugger.

Nogle autoophuggere er villige til at betale mere end standard-beløbet for din skrotbil.

Sådan skrotter du din benzinbil

Når du skal skille dig af med din benzinbil, begynder processen online. Skrotningsordningen er nemlig blevet digitaliseret, og det betyder, at ansøgningen om skrotning sker via en webportal, og at udbetalingen af skrotpræmien foregår direkte til din NEMkonto.

  • Du begynder med at logge på borger.dk, hvor du vælger den bil du vil skrotte, og en autoophugger fra listen, før du udfylder og indsender skrotningsansøgningen.
  • Derefter skal bilen afleveres hos autoophuggeren. Hvis den stadig kan køre, kan du selv aflevere den og ellers er autoophuggerne typisk villige til at hjælpe med transporten. Samtidig skal du afmelde bilens nummerplade.
  • Når skrotningen er gennemført, modtager du kort efter en skrotningsattest i din e-boks og skrotpræmien bliver udbetalt til din NEMkonto.

Hvad koster det at skrotte bilen?

Processen med at skrotte bilen på en forsvarlig måde tager tid og kræver specialudstyr. Det er normalt noget, som koster penge, men hvis du bruger den rigtige autoophugger, slipper du for at betale.

Bilimportører og bilproducenter er underlagt det, der hedder “producentansvar”. Det betyder, at de er ansvarlige for at sikre, at bilejere kan skille sig af med udtjente biler på en forsvarlig måde, uden det belaster bilejerne økonomisk.

Derfor kan du aflevere din bil og få den skrottet gratis, hvis du benytter dig af godkendte autoophuggere som har indgået en aftale med bilimportørerne. Benytter du én af disse autoophuggere er det altid gratis at få bilen skrottet uanset bilens stand og alder – også selvom den er afmeldt før år 2000.

Du finder en autoophugger, som er miljøgodkendt og som indgår i producentordningen her

Hvordan afmelder man sin bil?

Når du sender din bil til skrot, skal du også afmelde bilen, eller rettere: Du skal afmelde nummerpladen. 

Du kan afmelde din benzinbil på to måder:

  1. Hos den autoophugger, som skrotter bilen.
  2. Du kan selv afmelde den hos en af Motorregistrets ekspeditioner.

Selve afmeldingen sker ved, at du rent fysisk afleverer nummerpladerne og får afmeldt bilen i Motorregistret. Derfor er der mange, som vælger at få bilen afmeldt samtidig med, at de afleverer bilen til skrotning. 

LÆS OGSÅ | Sådan afmelder du en bil og dens nummerplade

Autoophuggeren tager nummerpladerne af og kan kontakte en nummerpladeoperatør for at få bilen afmeldt. På den måde slipper du for at skulle foretage dig noget.

Nummerpladeoperatørerne fastsætter imidlertid selv prisen for at afmelde bilen, så det er en god idé at forhøre dig om prisen, inden du vælger denne løsning.

Vælger du at afmelde bilen hos en af Motorregistrets ekspeditioner, koster det kun 60 kr. Til gengæld kræver det formentlig lidt mere transporttid at afmelde bilen, da disse kontorer kun findes fire steder i landet.

Find nærmeste Motorekspedition her

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS