juli 7, 2014

Sommerdæk vs vinterdæk

Vinterdæk er en god ide, konkluderer ny rapport fra FDM. Selv om det kan virke underligt at tale om vinterdæk nu, så er det god viden at have i baghovedet.

FDM har netop testet bremselængder med henholdsvis sommer- og vinterdæk på en dansk landevej op mod en rundkørsel- et sted der typisk kan være problemer med bremselængden om vinteren. Hvis forholdene er som på billedet, så er det indlysende at vinterdæk er nødvendige, men FDM’s resultater er netop frembragt på dansk vej.

– Der er lavet tilsvarende undersøgelser som vores, men ikke under danske forhold og på danske veje. Det var vigtigt for os at teste på landevej for at få et realistisk billede. Naturligvis ville det have været nemmere at teste på Sjællandsringen, men asfalten her har et andet greb end almindelige landeveje, siger Søren Rasmussen fra FDM.

På tør vej ved 16 grader og på næsten tør vej ved 5 grader er sommerdækkene marginalt bedre end vinterdæk, men på fugtig vej vender billedet med en lille fordel til vinterdækkene. Her taler vi om højst et par meter.

Nå vejen så er fugtig efter en lille smule sne, går det helt galt for sommerdækkene. Efter saltning er bremselængden en hel vognlængde større, og før saltning hele tyve meter længere.

Hvis der decideret ligger sne på vejen, bremser vinterdækkene på 29,8 meter fra 50 km/t, mens sommerdækkene bruger 52,2 meter på det samme. Det er som at have ski på.

Konklusionen er klar: Der er en meget lille ulempe i vinterdæk, når vejen er tør eller lidt fugtig, mens sommerdæk bruger meget længere distance på at bremse, når vejen er fugtig efter sne og der ikke er saltet.

Argumenterne for ikke at køre med vinterdæk om vinteren er få, og det er en god ide at være i god tid, når de skal købes.

Du kan læse mere om rapporten på FDM.

Forsøgene er udført med en VW Golf og en Hyundai i30. Golfen kørte på Continental sommer og vinterdæk, mens Hyundai i30 kørte på Hankook sommer- og vinterdæk. Alle dæk var helt nye og tilkørt et par hundrede km.

FDM mener på baggrund af undersøgelsen, at vinterdæk bør være lovpligtige i vintersæsonen. Hvad mener du?

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Ebbe Sommerlund

Nye biler kan være fine, men Ebbe Sommerlund sværger til de brugte af slagsen. Han vil nødig kaldes ekspert, men hans enorme viden er ikke til at tage fejl af, hvorfor han også er den primære drivkraft bag Bilbasens brevkasse.

Den motorjournalistiske baggrund har han fået hos blandt andre Bil Magasinet, V-Max og elbilmagasinet GO, hvilket har gjort ham til et omvandrende leksikon.

Ebbe er som sagt glad for brugte biler, og særligt de japanske af slagsen giver julelys i øjnene. Han er dog efterhånden blevet så voksen, at drengedrømmen af en toptunet Honda Civic er blevet erstattet af en fornuftig Renault Laguna.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS