Kategorier
Forbrugerstof Nyheder

Stenslag skal repareres inden vinteren

Det giver et lille smæld eller et højt brag, og så har du fået en fin lille stjerne i forruden. Ærgelsen er stor, men for manges vedkommende dækker forsikringen betalingen af de cirka 350 kroner, en reparation koster.

Stenslag i rude

Selv hvis forsikringen ikke dækker, er der god grund til at få et stenslag repareret med det samme. For det første kan der trænge vand og salt ned i hullet, og det kan få lamineringen mellem de to lag glas til at blive hvidt. For det andet slider stenslag på dine vinduesviskere. For det tredje kan et stenslag udvikle sig til en revne, og ruden kan flække.  Det dækker forsikringen oftest ikke, og en udskiftning af ruden koster flere tusinde kroner.

Sidder stenslaget i synsfeltet, kan bilen ikke synes med et stenslag, men nogle gange kan autoglas- firmaerne lukke hullet så godt, at man ikke kan se, at der har været et stenslag. Jo før du reparerer skaden, jo større er sandsynligheden for et godt resultat.

Se her hvor der må være stenslag i forruden ved syn.

Gør det selv

Du kan faktisk reparere dine stenslag i ruden selv. Hos bilistbutikkerne kan du købe et reparationskit, der ret nemt kan lukke flere huller i ruden. Reparation skal udføres i skyggen og når limen er fyldt i og dækket til med klar plast, skal bilen køres ud i solen, så limen kan hærde. Det koster ca. 150 kroner, og der er nok til flere reparationer. Det er svært at gøre stenslag helt usynlige, når du gør det selv, men du får hullerne forseglet.

De professionelle gør det dog bedst, da de kan suge luften ud af hullet først.

Stenslag i lakken

Har du stenslag i lakken på motorhjelmen eller i taget ved forruden, så er det en god ide at lappe dem nu. Hvis lakken er væk og grunderen er beskadiget er der grobund for rust, der kan udvikle sig til grimme bobler. Vinteren er særlig slem, da vand og salt fra vejene fremskynder rustdannelse. Du kan selv lappe hullerne.

Det skal du bruge:

Lakstift (En med farve og evt. en klarlak – hvis du har metallak)

Lille pensel (En hobbypensel er nemmere at styre end de, der følger med lakstiften)

En kniv

Sådan gør du:

Fjern løse lakflager

Fjern al rust med en kniv eller lignende (Kun hvis der er synlig rust)

Mal med farven fra lakstiften, men brug en hobbypensel.

Lad tørre

 

 

 

Af Ebbe Sommerlund

Nye biler kan være fine, men Ebbe Sommerlund sværger til de brugte af slagsen. Han vil nødig kaldes ekspert, men hans enorme viden er ikke til at tage fejl af, hvorfor han også er den primære drivkraft bag Bilbasens brevkasse.

Den motorjournalistiske baggrund har han fået hos blandt andre Bil Magasinet, V-Max og elbilmagasinet GO, hvilket har gjort ham til et omvandrende leksikon.

Ebbe er som sagt glad for brugte biler, og særligt de japanske af slagsen giver julelys i øjnene. Han er dog efterhånden blevet så voksen, at drengedrømmen af en toptunet Honda Civic er blevet erstattet af en fornuftig Renault Laguna.