Kategorier
Test og anmeldelser

Større standarddæk passer ikke til dansk vintervejr

Standardstørrelserne på dæk bliver stadig større, da mange større biler er gået en størrelse eller to op. Årets store vinterdæktest konkluderer, at de større standarddæk understreger behovet for at skifte til dæk, der passer til årstiden (Foto: FDM).

Årets store vinterdæktest er lavet af FDM i  samarbejde med tyske ADAC og en række øvrige europæiske bilklubber. I alt blev 32 vinterdæk i to populære størrelser testet i år. Det drejer sig om 15 tommer (185/60), der typisk passer til bl.a. VW Polo, Opel Corsa, Peugeot 208 eller Skoda Fabia, og 17 tommer (225/45). Den sidste kategori var tidligere en relativ stor størrelse, men er i dag efterhånden standard på en lang række af de lidt større biler som VW Golf, Kia Ceed, BMW 3-serien eller Ford Mondeo.

”At en lang række af de lidt større biler de senere år er gået en dækstørrelse eller to op, gør især den sidste kategori interessant. Mange af de nye biler leveres nemlig med sportsligt tillempede dæk, som er optimeret til tør vej og matcher bilernes ofte høje tophastigheder og store fælge. Problemet er, at de er uegnede til at køre i vinterføre, hvor de har svært ved at få et ordentligt vejgreb. Kører man i en nyere bil, er det derfor ikke bare en god idé at skifte til vinterdæk, men ligefrem livsnødvendigt,” siger FDM’s biltekniske redaktør Søren W. Rasmussen.

Vigtigt med gode dæk på våd vej

Som i tidligere sommer- og vinterdæktests er det også denne gang premium-producenterne, der slipper bedst fra årets test, ligesom det er en håndfuld discount-dæk, der ligger i den tunge ende. Det er hovedsageligt egenskaberne på våd vej, de dumper på, hvorfor FDM fraråder at købe dem.

Som noget nyt er de testede størrelser i vinterdæktesten de samme som i forårets sommerdæktest. Dermed har ejerne af en lang række populære bilmodeller et godt udgangspunkt, når det gælder dæk til de forskellige årstider. Det er dog ikke det samme som, at testvinderne passer til ens behov, for ligesom med biler kan man have forskellige krav til dæk. Derfor kan det være en god idé at dykke ned i testen. Når det gælder vinterdæk, anbefaler FDM dog, at man altid lægger vægt på, at dækket klarer sig godt på især våd vej,” siger Søren W. Rasmussen.

Følg os på Facebook og Google+ og se flere bilnyheder og debatter.