marts 18, 2017

Tesla har ødelagt min bagdel (Klumme)

Ja, okay det er ikke hele min bagdel, der er gået i stykker. På engelsk kalder man det en buttdyno – det som Tesla har ødelagt i min krop. På dansk kunne det hedde et bagdelsdynamometer. Med andre ord din krops evne til at mærke acceleration. Og min buttdyno er altså gået i stykker.

Det begyndte at gå galt allerede, da jeg prøvede en Tesla første gang, og trådte speederen i bund. Jeg bemærkede naturligvis, at accelerationen var knusende – især ved lavere hastigheder. Men jeg var ikke klar over at det var begyndelsen på et nyt syndrom. Faktisk gik det først for alvor op for mig forleden.

Det skete mere præcist, da jeg prøvede en Ford Focus RS forleden – 350 hk, firehjulstræk og 0-100 km/t på 4,7 sekunder burde ellers at kunne få en buttdyno til at peake og smilet til at kravle op til ørerne, men der skete ikke rigtig noget.

Misforstå mig ikke – jeg synes en Ford Focus RS er mega fed og sjov, men jeg følte bare ikke, at den var hurtig – og det er jo direkte forkert. Jeg elsker stadig den bil, men den, og alle andre biler, føles bare ikke vilde længere. Ford Focus RS kører heldigvis fabelagtigt, og smælder skønt i udstødningen. Og den har driftmode, så man kan køre sidelæns og brænde dæk. Oh la la. Nå tilbage til min bagdel.

Tesla Model S

Skylden for lidelsen ligger hos Tesla. Eller rettere – den ligger i de sindssyge accelerationer, du kan lokke ud af en Tesla med Ludicrous eller Insane mode. Træd på speederen og den omsætter elektronerne til knusende acceleration fra første splitsekund – her er ingen gearkasse, der skal geare ned, ingen turbo der skal spole op og ingen motor der skal ramme sin maksimale effekt. Her er instant power. Kombineret med en ekstremt effektiv traction control, så er der nærmest ingen der kan følge med op til lovlige danske hastigheder.

På den måde er jeg sikker på, at elmotoren er genial i biler. Maksimalt moment ved 0 omdrejninger – maksimal effekt fra cirka 3.000 o/min og op til maksimal omdrejninger ved mellem 14.000 og 17.000 o/min.

Men det er faktisk ikke første gang min buttdyno er slået ud af kurs. Det samme skete, da dieselmotorerne blev moderne igen.

Med et trylleslag fik dieselmotorerne masser af moment og kørbarhed med direkte indsprøjtning, højt tryk på brændstofforsyningen og på turboen. Det gav et powermoment og fik alle benzinmotorer (uden turbo) til at virke bovlamme i sammenligning. Benzinerne har siden taget revanche, men snart får de alle smæk af elmotorer – enten alene eller i kombination med forbrændingsmotorer.

Jeg ved godt at man ikke bør sammenligne en bil til over en million med en til det halve, men prøv at fortælle det til min bagdel – den har altså ingen ører. Men den er i stykker, og man kan ikke bare tage en pille.

Der er faktisk kun én kur der virker, for at få en buttdyno nulstillet. Så det arbejder jeg på med ugens testbil – en VW up! med 60 hk.

Af Ebbe Sommerlund

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

BMW iX1 sniger sig ned på 395.000 kr.

Den elektriske iX1 – og søstermodellen iX2 – er faldet 25.000 kr. Med priser fra 395.000 kr. står elbilerne bedre i et marked med hård konkurrence, men der er stadig plads til forbedringer.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Ebbe Sommerlund

Nye biler kan være fine, men Ebbe Sommerlund sværger til de brugte af slagsen. Han vil nødig kaldes ekspert, men hans enorme viden er ikke til at tage fejl af, hvorfor han også er den primære drivkraft bag Bilbasens brevkasse.

Den motorjournalistiske baggrund har han fået hos blandt andre Bil Magasinet, V-Max og elbilmagasinet GO, hvilket har gjort ham til et omvandrende leksikon.

Ebbe er som sagt glad for brugte biler, og særligt de japanske af slagsen giver julelys i øjnene. Han er dog efterhånden blevet så voksen, at drengedrømmen af en toptunet Honda Civic er blevet erstattet af en fornuftig Renault Laguna.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS