A5_Avant_Glacier_white003
Test og anmeldelser
23. oktober 2024

Første tur: Audi A5 er ikke, som du kender den

Jacob Dalby

Jacob Dalby

Med nyt navn, et smalt modelprogram og masser af ny teknologi fejrer Audi A4 30-års jubilæum og navneskifte til Audi A5. Vi kører første tur.

TEKST Jacob Dalby FOTO PR

Det ligner da ikke en Audi A5, tænker du måske. Er det ikke en A4? Og jo, bilen på billedet er i princippet en A4, men Audi har lavet om på deres navngivning, og dermed hedder den nye Audi A4 altså A5.

A5_Avant_Glacier_white047

Årsagen til det nye navn er, kort fortalt, at elbilerne hos Audi nu navngives med lige numre, som for eksempel Audi A4, og biler med forbrændingsmotor navngives med ulige numre som for eksempel Audi A5.

Det kan du læse meget mere om i artiklen herunder:

Bilbasen var inviteret til Frankrig af Audi Danmark.

30 år som A4

Med sit 30-års jubilæum som Audi A4 skifter navnet til A5 og den klassiske audi-model får lov at leve videre. Den kommer som tidligere både som stationcar og sedan, der på Audi-sprog hedder henholdsvis Avant og Limousine.

Nyt er her, at Limousine-udgaven nu har en stor bagklap, hvor hele bagruden følger med bagklappen op og giver en langt større åbning. Før var det kun den lille klap til bagagerummet, der åbnede sig. Audi forventer dog stadig, at størstedelen af salget i Danmark tilfalder stationcarudgaven. (Der også ser klart bedst ud).

A5_Avant_Glacier_white020
A5_Avant_Glacier_white031
A5_Avant_Glacier_white033

Samtidig er A5 (altså sammenlignet med den tidligere A4) vokset i både længde, bredde og højde. Det betyder mere plads i bagagerummet og særligt mere plads på bagsæderne. Der er hele syv centimeter ekstra plads til knæene på bagsæderne.

A5_Avant_Glacier_white045

A5 kommer til Danmark med én motor og ét udstyrsniveau. En 2-liters mildhybrid benzinmotor med 204 hestekræfter og S-Line pakke. Pakken indeholder selvfølgelig lidt S-Line styling men også den strammere sportsundervogn, der er sænket 20 mm, samt 19” fælge.

Stadig smidig

Heldigvis går det stramme setup ikke ud over komforten. Audi mener, at sportsundervognen bidrager til en sportslig køreoplevelse. Det vil jeg ikke kalde den, men der er ingen tvivl om, at oplevelsen af Audi A5 er særdeles smidig.

Man kunne ligeledes frygte, at det mere sportslige setup ville gå ud over komforten, men den er heldigvis på et niveau, vi ville forvente af Audi A5. Affjedringen er ikke kontant – den kan snarere beskrives som smidig, og den passer rigtig godt til motorens formåen.

A5_Avant_Glacier_white006
A5_Avant_Glacier_white010

De 204 hestekræfter fra den 2-liters benziner er nemlig langt fra sportslig. Nogen vil mene, at det er til den brystsvage side. Jeg mener dog, at kræfterne passer udmærket til resten af bilens formåen.

Der er nogenlunde kraftoverskud og de få ekstra kræfter fra den svage elektrificering fra mildhybridsystemet sørger for, at man ikke sidder tilbage med en tam fornemmelse.

A5_Avant_Glacier_white054

I det hele taget er Audi A5 decideret smidig. Gearkasse, motor, undervogn og styretøj spiller rigtig fint sammen. Og det uanset hvilken situation du udsætter den for. Selv ved lidt frisk kørsel på snoet landevej. Det hele foregår meget ubesværet.

Skal det være ægte sportsligt, skal du op og betale endnu mere.

Audi S5

Hvis det skal smage mere af sport, skal du erstatte A med S. Med Audi S5 er motoren på tre liter, den har seks cylindre og 367 hestekræfter. Det giver en sprint til 100 km/t på 4,5 sekunder.

Men præstationerne i en lige linje er én ting, når vi taler sportslige køreegenskaber. Og sprint i lige linje kan de fleste finde ud af. Også Audi. Men med den nye S5 er hårnålesving pludselig blevet en del af menuen.

S5_Avant_Daytona_grey002
S5_Avant_Daytona_grey005
S5_Avant_Daytona_grey009

Tidligere modeller blev ofte sat sammen med understyring – hvor forenden helst ville fortsætte ligeud, når man angreb sving en smule aggressivt. På de snoede bjergveje udenfor Nice er dén følelse forduftet.

Flere tiltag hjælper til den federe fornemmelse bag rattet, når det godt må gå lidt kvikt. Der er for det første mindre vægt på forakslen, så at den bliver nemmere at få om hjørner.

Samtidig er Quattro-firehjulstrækket nu med sportsdifferentiale og såkaldt torque vectoring på bagakslen standard. Det betyder, kort fortalt, at kræfterne bliver sendt til det baghjul, der har bedst fat i asfalten. Dermed vil bagenden hellere slå ud end at skubbe snuden lige frem. Ja tak.

Nyt tech

Der kommer selvfølgelig ikke en ny Audi uden ny teknologi. Den store buede OLED-skærm, som vi kender fra Audi Q6, er standard uanset om du vælger A5 eller S5. Den kan virke en smule overvældende, hvis du ikke er vant til at betjene Audi-tech, men du vil hurtigt lære den at kende. Skærmen er klar, har lækker grafik og reagerer hurtigt på input.

A5_Avant_Glacier_white041

Vil du have skærmen i passagersiden, kræver det dog et ekstra kryds – også uanset om du vælger A5 eller S5. Skærmen er en del af Tech plus-pakken til 43.000 kr. Med i pakken følger også Matrix LED-lygter – og dem kan du godt tænke dig.

A5_Avant_Glacier_white046

Apropos lys er der en anden ret fed mulighed på A5, som vi også kender fra Audi Q6: De pulserende baglygter. Ved hjælp at et gitter af små dioder, der tænder og slukker i flydende bevægelse, kommer baglygterne til at se helt organiske og levende ud – og ret blæret.

A5_Avant_Glacier_white076

Desværre er det jo sjældent, at der ikke er hår i suppen.

Her halter det

Materialerne i kabinen er der som sådan ikke en finger at sætte på, men nogle steder kommer jeg til at savne den gode, gamle Audi-kabine. Kan du huske dengang Audi var synonym med markedets bedste byggede kabiner? Sådan er det desværre ikke altid længere.

A5_Avant_Glacier_white044

Et eksempel er luftdyserne. Det er i det små, jeg ved det, men det er synd, at den samlede oplevelse af kabinen ikke er fulgt helt til dørs. Når du tager fat i luftdyserne virker det skramlet. Det samme gælder panelet på døren indvendigt, med en masse knapper. Det føles ikke lækkert – nærmere lidt billigt. Og er der en ting, som A5 bestemt ikke er, så er det billig.

Prisen…

… er desværre alt, alt for høj til det danske marked og det bliver ganske, ganske få Audi A5, der bliver langet over desken. Ikke fordi det er et dårligt produkt, men fordi det danske afgiftssystem favoriserer elbilerne. Og selvom du ikke umiddelbart tænker, at elbil er relevant for dig, så lad mig give et eksempel.

Audi A5 starter ved 640.000 kr. Sekshundredeogfyrretusinde. Til sammenligning kan du få en bilklasse større i form af Audi A6 e-tron. Den starter i 590.000 kr. – 60.000 kr. billigere.

A5_Avant_Glacier_white094

Skal du have lidt udstyr på A5, løber den dog hurtigt op i knap 700.000 kr. og for 690.000 kr., kan du få en Audi A6 e-tron med en rækkevidde på hele 746 kilometer. Det er ikke svært at vælge her, venner. Næsten uanset boligsituation og kørselsbehov.

A5 kan naturligvis privatleases, som jeg formoder bliver løsningen for de fleste. Audi A5 Limousine med S-Line og 2-liters benzinmotor med 204 hk kan privatleases for 5.995 kr. om måneden og en engangsbetaling på 20.495 kr.


SPECIFIKATIONER

Audi A5 Avant S-Line

Motor: Benzin, R4, 1.984 ccm Ydelse: 204 hk 0-100 km/t: 7,8 sekunder Tophastighed: 248 km/t Forbrug: 14.3 km/l Mål (L/B/H): 483/186/146 cm Køreklar vægt: N/A Trækvægt: N/A Bagagerumsvolumen: 476 – 1.424 liter Pris: 639.990 kr. (A5 Avant fås fra denne pris) Privatleasing 12 mdr., 15.000 km/år (engangsydelse/mnd. ydelse): 20.495 / 6.395 kr Beskatningsgrundlag, firmabil: N/A

Samlino logo
9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring.
Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen

Læs mere om: