Test: Nio ET5 har, hvad der skal til – men prisen spænder ben
Nio ET5 lægger sig solidt i slipstrømmen på storebror ET7 med en pris, der er mere spiselig – men er den spiselig nok?
TEKST OG FOTO Morten Bek
Der er minibiler, og så er der STORE minibiler. Suzuki Swift er en af de helt små. 384 cm lang er den. Toyota Yaris er også med i gruppen af mini-minibiler – 394 cm lang. I den modsatte end troner en stor tjekkisk bil: Den nye Skoda Fabia. 411 cm i længden gør, at den banker på til Golf-klassen. Eller i hvert fald Golf-klassen for ikke så mange år siden.
Men det er ikke almindeligt at shoppe bil efter længden på karrosseriet. Der er skal også være god plads derinde, og så skal der være en god motor med i pakken. Godt med udstyr, højt sikkerhedsniveau og pænt design. Den nye Fabia har allerede flere gange i hænderne på os hos Bilbasen, at den kan alt det og lever op til selv høje krav.
LÆS OGSÅ | Duel: Kan den nye Skoda Fabia hamle op med VW Polo?
Vi har testet Fabia med 110 hk og den automatiske DSG-gearkasse, men måske mindre kan gøre det? Nøglerne til Fabia med 95 hk og manuel gearkasse finder vej til mig, og i løbet af en uge tilbringer jeg masser af tid med den store mini på vejen.
Nej, den ære tilfalder Fabia 1,0 MPI Active til 159.995 kr. De tre bogstaver, MPI, og udstyrsnavnet Active står for noget meget basalt, som lokker med lav pris, men også med meget lidt andet. MPI står for en motor uden turbo med bare 65 hk (ja, 65 hk) og 93 Nm. Jeg har ikke prøvet dén Fabia, men jeg har mit liv kært og vil ikke ende med aldrig at kunne komme over vejen i et t-kryds.
Active-udstyret, forbeholdt den 65 hk stærke Fabia, er ikke så ringe endda. Aircondition, el-sidespejle, infotainmentsystem med 6,5” skærm og varme i forsæderne. Ambition-udstyret, trinet over, er koblet til stærkere motorer – som testbilens 1-liters TSI med 95 hk.
LÆS OGSÅ | Test: N-Line er sportskrydderi til fornuftig Hyundai i20
95 hk og næsten dobbelt op på drejningsmoment: 175 Nm. Du har dem med dig fra 1.600 o/min, mens MPI’erens ligger ved berusende 3.000 o/min. I forhold til den stærkere TSI med 110 hk, går du kun glip af 15 hk og 25 Nm – og de ligger begge omkring 10 sekunder fra 0-100 km/t.
Ambition-udstyr og 95 hk koster i alt lige under 200.000 kr. For 196.995 kr. får du en stor mini, som lever op til dagens standarder. Alufælge, 8” touchscreen, aut. klimaanlæg med to zoner, p-sensorer bagtil – og noget så usædvanligt som sideairbags ved bagsædet (dem betaler man for i mange større biler).
Hvis du er pendler, ofte sidder i tæt kø og kører med manuel gearkasse, så skift til en automatisk. Det koster så lidt, giver dig så meget. Er du ikke udsat for den triste del af bilismen, trafik og forsinkelser, så er der stadig noget godt at hente i en manuel gearkasse.
I Fabia glider gearvælgeren præcist og mekanisk sundt mellem de fem fremadgående trin. Meget bedre gearkasser findes ikke i minibilerne. Bortset fra, at det er fem gear. Fabia med 95 hk har 5-trins manuel, Fabia med 110 hk har 6-trins manuel (med mulighed for DSG).
LÆS OGSÅ | Test: Friskt facelift til fortsat fin Ford Fiesta
Benzinmotoren holder sig i baggrunden og reagerer uden virkelig tøven fra lave omdrejninger, og omkring 100 hk i en mini er tæt på at være perfekt. Gearkassen trækker bare fra, hvor et ekstra geartrin, kunne trække op. Springet mellem 2. og 3. gear, men også 4. og 5. gear, er præget af, at motoren skal være nøjsom og køre med lave omdrejninger. 5. gear skal på den måde række fra 45-50 km/t helt op til topfarten på 193 km/t. Bare rolig, jeg har ikke været i de luftlag, men det giver altså bare Fabia en træghed, som jeg er overbevist om kunne overkommes med et ekstra geartrin.
Der er ekstra bid, mere villighed i toppen af omdrejningsområdet og lige så god respons i Fabia med 110 hk. Hvis der var en stor forskel i pris, ville jeg ikke tøve med at anbefale Fabia med 95 hk. Sagen er bare, at du får 15 hk og det ekstra geartrin – som resulterer i bedre køredynamik og mere sikker kørsel – for 10.000 kr. Det er penge, du meget hurtigt efter køb vil glæde dig over at have smidt efter Fabia.
Et af de mest rummelige, komfortable og solide valg i miniklassen. Det er nemmere at parkere en Swift eller en Yaris, hvis du bor i byen, men Fabia er så til gengæld langt mere egnet til lange ture: Lavere støjniveau, faste sæder med god støtte, bedre affjedring.
Fabia med Ambition-udstyr står på 15” fælge, når man køber den med 95 eller 110 hk. Deri ligger en del af den fremragende affjedringskomfort og gemmer sig – og samme sted, er jeg sikker på, ligger også lidt sløv styrerespons. Det er eneste minus, jeg kan finde ved køreegenskaberne. Fabia balancerer smukt i svingene, griber godt fat med sine små dæk, og indgyder til stor selvsikkerhed. Men bare en knivspids mere Ford Fiesta eller Hyundai i20 ville gøre Fabia sjovere at køre.
Hvis 200.000 kr. er din smertegrænse, så skal du ikke være ked af det. Fabia med 95 hk er en minibil i fremragende balance. Hvis du bruger gearene flittigt, lærer motoren godt at kende, så er køreturen en komfortabel fornøjelse. Men du skal vide, at 10.000 kr. ville have gjort køreturen endnu bedre.
SPECIFIKATIONER
Skoda Fabia 1,0 TSI 95 Ambition
Motor: R3, 999 cm3
Ydelse: 95 hk/175 Nm
0-100 km/t: 10,6 sekunder
Tophastighed: 193 km/t
Forbrug: 19,6 km/l
CO2: 116 gram/km
Mål (L/B/H): 411/178/146 cm
Køreklar vægt: 1.147 kilo
Bagagerumsvolumen: 380-1.190 liter
Pris: 196.995 kr. (Fabia fås fra 159.995 kr.)
Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): 9.995/2.699 kr. (Fabia fås denne pris)
Beskatningsgrundlag, firmabil: Kontakt forhandler
Nio ET5 lægger sig solidt i slipstrømmen på storebror ET7 med en pris, der er mere spiselig – men er den spiselig nok?
Hvornår kan det egentlig betale sig at reparere på en gammel bil, man gerne vil sælge? Læs med her og find ud af det.
Føler du, at livet bag rattet af din Golf eller Focus er lidt langtrukkent? Vi har samlet tre bud på biler med over 250 hk, der kan gøre livet lidt sjovere, uden det koster spidsen af en F-35.
Det ser ud til, at Volvo EX90 bliver præcist den strømførte luksusssvensker, vi alle regner med. Vi har fået første kig på flagskibet.
EQS SUV 680 er den første elbil fra Mercedes-Maybach, og den 658 hk stærke SUV er smurt ind i luksus og overflod.
Volkswagen har premiere på sit nye elektriske flagskib – ID.7. Den store model kommer med ny elmotor med 286 hk og rækkevidde op til 700 km.
Lancia skal tilbage på landkortet, og det sker med en genstart. Ny designlinje, italiensk luksus – og i 2024 den første nye model. Konceptbilen Pu+Ra viser vejen.
Launch control. To ord du nok ikke havde forventet at høre i sammenhæng med en Volkswagen Lupo, men den er god nok. Ugens fund er et komplet sindssygt et af slagsen.