Tjek din slutseddel

Tjek din slutseddel
16/10/2013 admin-bilbasen
slutseddel

Bilforhandlernes slutsedler indeholder ofte fejl og begrænsninger, der i sidste ende kan koste forbrugeren både penge og problemer. Det viser FDMs seneste gennemgang af 850 slutsedler, og de anbefaler derfor bilkøbere at lade slutsedlen tjekke inden køb.

I over halvdelen af de slutsedler, FDM har gennemgået, skriver forhandleren, at bilkøberen ikke kan reklamere over synlige mangler eller dem , som burde være blevet opdaget ved gennemsyn før køb. Men det er et ulovligt vilkår at skrive ind i slutsedlen, da man som bilkøber ikke har undersøgelsespligt. Ifølge købeloven har bilkøberen altid to års reklamationsret på en bil købt hos en forhandler.

”Vi har nu i et år tilbudt at gennemgå bilkøbernes slutsedler, inden de skrives under. Vores gennemgang viser, at hver tredje kontrakt indeholder så urimelige vilkår, at køber blev frarådet at gennemføre købet, medmindre slutsedlen blev ændret på væsentlige punkter. Så der er stadig behov for at lade FDM gennemgå slutsedlen”, siger Per Alkestrup, afdelingschef i FDMs rådgivning.

Ud over købelovsovertrædelser indeholder slutsedlerne også upræcise oplysninger om leveringsdatoer, service- og karrosserieftersyn, skader, model, kilometerstand, farvekode, antal nøgler samt vilkår om, at prisen kan ændres efterfølgende.

”De mange overtrædelser og urimelige vilkår i slutsedlerne er bekymrende. Derfor er det vigtigt, at bilkøberne husker at sikre sig, at det bliver skrevet ind i slutsedlen, at den er med forbehold for, at FDM kan godkende handlen. Man kan nemlig ikke fortryde et bilkøb, når først slutsedlen er underskrevet. Det er der desværre stadig mange bilkøbere, som ikke er klar over”, siger Per Alkestrup.

I seks ud af ti slutsedler blev køberen opfordret til at få ændret en række punkter i slutsedlen, men selve handlen blev ikke frarådet. Kun i tre procent af tilfældene havde FDM ingen bemærkninger til slutsedlen. FDM vil på baggrund af de mange fejl og mangler i slutsedlerne drøfte ændringer med bilbranchen, så forbrugernes rettigheder sikres bedre.

Har du oplevet problemer i forhold til en slutseddel?

Find en bilforhandler og se eksempel på slutseddel for handel med brugt bil mellem private.

Følg os på Facebook og Google+, og se flere nyheder og debatter.