Kategorier
Nyheder

Ugens bilnyt

Denne gang kan du læse om, at det er vigtigt at huske at tænde baglygterne på bilen og hvordan fire biler klarede sig i crash-test hos Euro NCAP

Så tænd dog de baglygter!

Utroligt mange bilister kører rundt uden tændte baglygter i fx mørkt, regnfuldt eller tåget vejr, hvilket ikke er ufarligt. FDM opfordrer derfor bilisterne til at tage højde for lygtetændingstiden. Det går ud over trafiksikkerheden, når man glemmer lyset, og derfor koster det også en bøde på 1.000 kr., hvis man bliver stoppet af politiet.

EU indførte i 2011 en ny regel om kørelys på alle nye biler. Men til forskel fra de hidtidige danske standarder er der kun automatisk lys foran. Baggrunden for de nye EU-regler er et ønske om at mindske bilens brændstofforbrug og forlænge pærernes levetid. EU har således lavet et kompromis mellem på den ene side øget trafiksikkerhed ved tændte lygter, og på den anden side hensynet til klimaet ved kun at stille krav til forlygterne.

Aktuelt uge 48

På nogle biler registrerer en føler, at det er ved at blive mørkt, og så tændes det rigtige nærlys og baglygterne, men på andre bilmodeller skal føreren altså selv huske at dreje lyskontakten for at få korrekt lys på bilen.

Hører man til den glemsomme type, anbefaler FDM, at man får ændret bilens opsætning, så baglygterne tændes sammen med bilen. I mange biler kan det ske ved en simpel omkodning eller et særligt ombygningskit, der monteres på det lokale værksted. Skal man ud at købe en ny bil, råder FDM bilkøbere til at få indføjet i slutsedlen, at den leveres modificeret, så baglygterne tænder sammen med bilens forreste kørelys.

Stjerneregn til familiebiler

Fire biler var med i den seneste crashtest-runde hos Euro NCAP, og de slap alle derfra med æren i behold og de maksimale fem stjerner.
De fire biler var: Peugeot 2008, Suzuki SX4 S-Cross, Mercedes CLA og Jeep Cherokee, der ikke kommer til salg i Danmark.

Aktuelt uge 48

(Foto: FDM/ Euro NCAP)

Mercedes CLA – fem stjerner:
FDM mener: Mercedes-Benz fortsætter sin tradition for at bygge sikre biler. Problemet med, at man skal anvende Mercedes’ egne autostole, virker dog ikke gennemtænkt og bør ændres.

Peugeot 2008 – fem stjerner:
FDM mener: Peugeot 2008 opnår de maksimale fem stjerner, hvilket er godt. Sidekollisionsbeskyttelsen er ikke imponerende, men samlet set er bilens sikkerhed på et meget tilfredsstillende niveau.

Suzuki SX4 S-Cross – fem stjerner:
FDM mener: Suzuki SX4 S-Cross viser, at det japanske bilmærke nu formår at bygge en høj sikkerhed ind i nye biler. Det er lovende for fremtiden.

”Ikke mindst den nye Suzuki SX4 S-Cross slipper godt fra crashtesten med et endog meget flot resultat. Sikkerhedsmæssigt kommer både den og Peugeot 2008 med et højt niveau af passivt sikkerhedsudstyr, mens den aktive sikkerhed ikke har helt samme høje niveau. Eksempelvis har ingen af de to biler automatisk nødbremsesystem, som fra årsskiftet bliver en del af testen, og det er deres held, at de er testet inden da,” siger FDM’s repræsentant i Euro NCAP-samarbejdet, Søren W. Rasmussen.

Følg os på Facebook og Google+ og se flere bilnyheder og debatter.