maj 5, 2023

Ugens fund: Når modsætninger mødes – V8-motor i elegant Volvo

Som Brødrene Bisp sang det i 80’erne er der tale om en voldsom Volvo. Ugens fund har fået hjælp fra Japan til at brøle lidt mere og det klæder den.

Af: Zacharias Lund

Volvo forbinder man normalt med sikkerhed, kvalitet og Sverige. Det, der ligger under køleren på denne Ugens fund, forbinder man nok mere med Amerika, muskelbiler og dårlig benzinøkonomi.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Launch control i en VW Lupo?

Ugens fund er Volvos store sedan-flagskib fra 00’erne krydret med en vellydende V8-motor udviklet i samarbejde med Yamaha. Sikkerheden er i top, men det er decibellene også, når man presser lidt omdrejninger ud af motoren. Den voldsomme Volvo udbydes af Lindholm Biler i Viborg og kan erhverves for 149.900 kr.

Volvo S80 4.4 V8

Motor: V8, 4.414 cm3, benzin
Ydelse: 315 hk
0-100 km/t: 6,5 sekunder
Tophastighed: 250 km/t
Forbrug: 8,1 km/l
Mål (L/B/H): 485/186/149 cm
Køreklar vægt: 1.717 kilo
Bagagerumsvolumen: 
480 liter
Nypris:
 Omkring 1.110.093 kr.


Japansk hjælp

Du har højst sandsynligt hørt om Yamaha før, men for at fjerne alt tvivlen er Yamaha et Japansk firma, der laver alt fra elektriske guitarer, trommer og højtalere til bådmotorer, motorcykler og Formel-1 motorer.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Den hurtigste “rigtige” bil på Bilbasen

Yamaha har gennem mange år mestret at lave motorer til diverse fartøjer og i samarbejde med Volvo, fik de også skabt en velfungerende motor.

En 4.4-liters benzinslugende V8-motor blev det til. Det var noget, som Volvo aldrig havde prøvet før, men i 2005 følte de sig dristige og puttede den store motor i både deres XC90 og S80, der altså er denne Ugens fund.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Roadster er grundstenen i Tesla-imperiet

Det er den samme motor, som britiske Noble puttede i deres super bil Noble M600. Tilført et par turboer yder den britiske superbil 650 hk og i kombination med en vægt på omkring 1200 kg er det en vanvittigt hurtig bil, der satte datidens superbiler til vægs. Alt det med en Volvo/Yamaha V8-motor.

Voldsom Volvo

Det kan for Volvo-puristerne skære i øjnene at se det lille “V8” i frontgrillen og bagpå, men det er der ingen grund til. Volvos høje pålidelighed er bibeholdt, sikkerheden er stadigvæk i top og udstrålingen er uændret.

V8-motoren giver noget power, der klæder det svenske skrummel. 315 hk og en acceleration til 100 km/t på 6,5 sekunder er passende.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Italiensk tyr med racergener

Min fascination for denne bil ligger dog i mystikken. Holder denne parkeret på gaden og starter man V8’eren op, er der ingen, der vil forvente, at det er Volvoen. Netop tanken om, at det er “if you know, you know”, er hvorfor man skal vælge denne bil.

Flagskibs kabine

Volvo S80 var i 00’erne Volvos luksusbil og flagskibet i sedan-klassen, hvilket betyder, at man kan forvente en kabine med præg af god kvalitet og luksuriøse features. Af udstyr har den blandt andet adaptiv fartpilot, elektrisk soltag, blindvinkelassistent og fuld læderstue.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Gul, potent og legendarisk BMW

Taget bilens alder i betragtning står kabinen super skarpt og for under 150.000 kr. er der svært at finde lignende biler med samme luksus. V8-motoren er en yderst attraktiv bonus, der følger med den lækre kabine og bil.

Femårigt eksperiment?

V8-motoren holdt ikke længe i Volvos modelprogram. Faktisk blev det kun til fem år med den store benzinslugende motor, hvoraf den kun blev brugt i to af Volvos modeller. Oprindeligt var planen at det kun var XC90’eren, der skulle have V8-motoren, men S80 blev også velsignet med de otte cylindre.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: En Oscar-vinders britiske sportsvogn

Det virker fjernt fra Volvo, at putte en stor og tung V8-motor i deres biler, hvilket hurtigt også gik op for dem. Siden da har ingen af Volvos biler haft mere end 6-cylindre. Forsøget med otte cylindre medførte dog en yderst vellydende sedan, der har noget pondus.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Er Alfa Romeo 8C Competizione verdens smukkeste?

Prismæssigt kostede den store sedan også på den gode side af en million kroner tilbage i 2006, hvilket med andre ord betyder, at man gøre en god handel her.

V8-motor, fuld læderkabine og høj sikkerhed virker som en svær kombination at finde, men her er altså et potent bud på en samling at disse. Du kan opleve den voldsomme Volvo her.


Du kan opleve andre Volvoer her.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Zacharias Lund

Zacharias er ved at uddanne sig til journalist på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Han er i forbindelse med sit studie i praktik ved Bilbasen, hvor han får lov at udnytte sin store interesse for biler.

Zacharias har trods sin korte tid som motorjournalist allerede bevæget sig rundt blandt større etablerede medier som Børsen og Bilmagasinet, hvor han også har været redaktør for årbogen “Årets Biler” i 2022 og 2023.

Ved siden af skole og praktik driver Zacharias det lille videomedie 3-Punkts-Vending, hvor han laver videoer med biler i fokus.

Zacharias er stor fan af design og flotte linjer, ligesom en vellydende og gennemført sportsvogn også nemt fanger hans opmærksomhed.

Ved Bilbasen laver Zacharias en masse forskelligt, men arbejder typisk med at skrive artikler og finde interessante artikler at bringe.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS