september 21, 2021

VIDEO: Hvor stammer dækkene, forlygterne og automatgearet fra?

Den moderne bil er fyldt med opfindelser og teknologier, men de færreste tænker over, hvor og hvornår tingene stammer fra – det ser Bilbasen Guide nærmere på.

Af: Morten Bek  / d. 21. september 2021

Vi elsker friheden ved at køre bil. Bare ind bag rattet, på med selen og af sted. Men for at bilen fungerer, som en moderne bil gør det i dag, kræver det at mange hundrede opfindelser og utallige teknologier er i spil. Gennem mange årtier er bilens dele, fra dæk over forlygter til infotainmentsystemer blevet testet og testet, og bilen i dag er resultatet af alle de anstrengelser.

SE OGSÅ | Lad der blive lys halogen vs LED

Men hvor stammer de vitale dele af bilen fra? Trepunktsselen, automatgearkassen og forbrændingsmotoren og mange andre ting er opfindelser, som vi har enorm gavn af i dag.

I denne Bilbasen Guide kigger vi på 10 vigtige ting i bilen – og fortæller, hvordan og hvornår de er opfundet.

Over 130 år gammelt princip

Vi kan takke en svensk ingeniør for trepunktsselen, som har reddet ufatteligt mange menneskeliv, og vi kan sende amerikanske Buick en venlig tanke, når vi bruger infotainmentsystemet i bilen til musik, navigation og mange andre ting.

Vi ser bilen som en stor samlet enhed, men den består af tusindvis af patenter, opfindelser og indfald, som har ændret den gennem årtierne. Vidste du eksempelvis, at den laminerede forrude (sammen med selen, selvfølgelig), som hjælper til at vi ikke flyver gennem forruden og lander på vejen, er opfundet af Ford for omkring 100 år siden?

SE OGSÅ | Alting var mere simpelt i gamle dage, men ikke bedre

Det er ikke alle opfindelser, som kan spores direkte tilbage til en enkelt person eller virksomhed, og det gælder en vigtig brik i bilen som eksempelvis motoren. Forbrændingsmotoren har eksisteret på utallige måder, og mange ingeniører, mekanikere og opfindere har arbejdet på princippet i langt over 130 år.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS