Kategorier
Forbrugerstof Video

Apple CarPlay: Sådan forbinder du din iPhone til din bil

Apple CarPlay er en supersmart måde at forbinde din iPhone direkte til din bil. Men hvordan er det nu lige, det fungerer? I denne Bilbasen Guide video fortæller Morten Bek dig alt om Apple CarPlay.

Af: Morten Bek / d. 11. februar 2020

Nogle biler har håbløse infotainmentsystemer, som kræver en teknisk eksamen eller uendelig tålmodighed. Med Apple CarPlay bliver selv det mindst funktionelle infotainmentsystem udstyret med en altid fuldt opdateret og brugervenlig teknologi. Apps fra din Apple iPhone overtager bilens skærm, og derfra går det løs med navigation, musik og beskedfunktioner.

Hvordan du nemmest kommer i gang med Apple CarPlay, viser vi dig – Bilbasens Guide med Morten B. Bek gør det nemt at forstå, hvordan teknologien virker.

Lige fra de første berøringsfølsomme skærme, eller touchscreens om man vil, kom frem i bilerne, har vi hørt det gang på gang: Det går præcis lige så hurtigt på den indbyggede skærm, som når man swiper og scroller på sin smartphone. Det gør det desværre sjældent, og bilproducenterne har svært ved at hamle op med tech-giganter som Apple.

Selv rigtig gode infotainmentsystemer bliver nemt overhalet af teknologi fra producenter, som koncentrerer sig om “personlig teknologi”, fx Apple CarPlay. Mens det går langsomt for bilproducenterne at rulle trådløs opdatering af infotainmentsystemer over bilens internetforbindelse ud, så bliver Apples iPhone og det tilhørende iOS-styresystem konstant opdateret. På den måde ryddes fejl af vejen og nye detaljer kan introduceres uden forsinkelse.

Det kan eftermonteres i mange biler

Med en iPhone og Apple CarPlay kan man glemme det indbyggede styresystem i infotainmentsystemet og erstatte det med CarPlay-skærmbilledet, som er meget bekendt for alle iPhone-brugere. Når CarPlay er aktiveret, har systemet sin helt egen brugerflade, som giver adgang til et udvalg af apps. I forhold til tidligere, har Apple givet lov til, at eksterne leverandører af apps, fx Google med Google Maps, kan levere apps til CarPlay.

For at bruge Apple CarPlay i sin bil, skal man have en iPhone 5 eller en nyere model, fx iPhone 8 eller 11. Styresystemet, det Apple kalder iOS, skal være opdateret til nyeste version for at man kan få fuldt udbytte af CarPlay.

SE OGSÅ | Ny videoserie: Morten Bek lærer dig alt om plug-in hybridbiler

Mange mærker har for længst gjort Apple CarPlay standard i bilerne, så de fleste biler fra fx Ford, Peugeot og Kia vil have systemet som standard. Andre bilproducenter tager sig stadig betalt for CarPlay.

Har man en bil, også af noget ældre dato, hvor Apple CarPlay ikke er indbygget, kan det i mange tilfælde eftermonteres. Det gøres enten via bilens eksisterende infotainmentskærm eller med et helt nyt infotainmentsystem, som passer ind i bilens midterkonsol, som typisk har en plads til lydanlæg, som følger en specifik DIN-standard for størrelse og montering.

Hvis du har en Android-baseret smartphone, så bare rolig. Bilbasens Guide er snart tilbage med en guide til Android Auto.

Af Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Siden 2015 har Morten investeret sin tid i sit eget projekt, siden Blogombiler.dk., som er fuld af nyheder og test af biler. På YouTube kører sidens kanal for fulde omdrejninger med videoer om nye biler.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil hellere end gerne køre en ny AMG, men han vil egentlig hellere køre en ny Seat Leon. For Bilbasen bruger han sin viden og sunde fornuft som videojournalist og biltester.