Berner VW Multivan
Video
25. marts 2022

Video: Det er gået lidt for stærkt med den nye VW Multivan

Simon Hallenslev

Simon Hallenslev

VW Multivan er en stor bil, som også har en god pris. Men den har dumme fejl. Anders Berner går den nye Multivan igennem.

Video: Anders Berner

Hvis du har reproduceret dig selv ud af en almindelig stationcar, er VW Multivan et oplagt bilvalg. Det har den været siden 1950, hvor den hed VW T1, var bygget på en VW Bobbel-platform og blev brugt af både militæret og militærnægtere.

I dag er Bobbel-platformen skiftet ud med den moderne MQB-platform, der deles med biler som VW Passat, Skoda Superb og VW Touran.

Hvad betyder det for oplevelsen af det rummelige rugbrød? Dét finder Berner ud af, når han tager den nye VW Multivan under kyndig behandling lige her.

Video

VW Multivan eHybrid Kort

Motor: R4 benzin, 1.395 ccm + el Ydelse: 218 hk / 350 Nm 0-100 km/t: 11,6 sek. Tophastighed: 190 km/t Forbrug: 58,8 km/l Elektrisk rækkevidde: 49 km Mål (L/B/H): 490/190/197 cmStartpris: 499.595 kr.


Varevognsrevolutionen

Det er ikke så underligt, at VW T1 er blevet til lidt af en legende og et eftertragtet samlerobjekt. Foruden den rugbrødslignende statur, hækmotor og hippie-vibes var den første VW T1 med til at gøre varevognen, til det den er i dag. Den stod med andre ord for lidt af en varevognsrevolution.

Manden bag varevogne, som vi kender dem i dag, er en hollænder ved navn Ben Pon. En sand forretningsmand, der til dagligt drev bilforhandleren Pon’s Automobielhandel, som blev den første eksterne forhandler udenfor Tyskland til at blive officiel Volkswagen-forhandler.

Som led i den daglige drift af sin forhandlerbiks, besøgte Ben Pon jævnligt VW-fabrikken i Wolfsburg. Her så han en interimistisk vogn, der fragtede reservedele rundt i den store fabrik. Han forstod ikke, hvorfor VW ikke byggede en lignende vogn som personbil. Hans kunder i butikken efterspurgte nemlig mere plads.

SE OGSÅ | Video: VW ID.Buzz er økoflipperens nye rugbrød

Efter besøget lavede han en skitse, hvor han fandt ud af, at hvis man placerede chaufføren oven på forakslen og motoren på bagakslen, kunne man skabe et massivt fragtrum mellem akslerne med mere plads end nogen anden personbil.

Ben Pon ønskede hverken kredit eller procenter. Han ønskede blot at give sine kunder det, de efterspurgte. Skitsen viste han til et par VW-ingeniører, der tog idéen til sig og begyndte at udvikle den bil, vi i dag kender som VW T1.

Sammen med Citroën HY, der blev lanceret omtrent samtidigt med VW T1, startede de en ny trend. Pludseligt købte mærker som Renault, Bedford, RAF, Morris, Commer og sågar Chevrolet ind på den samme opbygning. Selvom opbygningen i dag er modificeret, er det stadig med samme grundtanke, varevogne bliver bygget i dag.

Samlino logo
9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring.
Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen