marts 25, 2022

Video: Det er gået lidt for stærkt med den nye VW Multivan

VW Multivan er en stor bil, som også har en god pris. Men den har dumme fejl. Anders Berner går den nye Multivan igennem.

Video: Anders Berner

Hvis du har reproduceret dig selv ud af en almindelig stationcar, er VW Multivan et oplagt bilvalg. Det har den været siden 1950, hvor den hed VW T1, var bygget på en VW Bobbel-platform og blev brugt af både militæret og militærnægtere.

I dag er Bobbel-platformen skiftet ud med den moderne MQB-platform, der deles med biler som VW Passat, Skoda Superb og VW Touran.

Hvad betyder det for oplevelsen af det rummelige rugbrød? Dét finder Berner ud af, når han tager den nye VW Multivan under kyndig behandling lige her.


VW Multivan eHybrid Kort

Motor: R4 benzin, 1.395 ccm + el
Ydelse: 218 hk / 350 Nm
0-100 km/t: 11,6 sek.
Tophastighed: 190 km/t
Forbrug: 58,8 km/l
Elektrisk rækkevidde: 49 km
Mål (L/B/H): 490/190/197 cm
Startpris:
 499.595 kr.


Varevognsrevolutionen

Det er ikke så underligt, at VW T1 er blevet til lidt af en legende og et eftertragtet samlerobjekt. Foruden den rugbrødslignende statur, hækmotor og hippie-vibes var den første VW T1 med til at gøre varevognen, til det den er i dag. Den stod med andre ord for lidt af en varevognsrevolution.

Manden bag varevogne, som vi kender dem i dag, er en hollænder ved navn Ben Pon. En sand forretningsmand, der til dagligt drev bilforhandleren Pon’s Automobielhandel, som blev den første eksterne forhandler udenfor Tyskland til at blive officiel Volkswagen-forhandler.

Som led i den daglige drift af sin forhandlerbiks, besøgte Ben Pon jævnligt VW-fabrikken i Wolfsburg. Her så han en interimistisk vogn, der fragtede reservedele rundt i den store fabrik. Han forstod ikke, hvorfor VW ikke byggede en lignende vogn som personbil. Hans kunder i butikken efterspurgte nemlig mere plads.

SE OGSÅ | Video: VW ID.Buzz er økoflipperens nye rugbrød

Efter besøget lavede han en skitse, hvor han fandt ud af, at hvis man placerede chaufføren oven på forakslen og motoren på bagakslen, kunne man skabe et massivt fragtrum mellem akslerne med mere plads end nogen anden personbil.

Ben Pon ønskede hverken kredit eller procenter. Han ønskede blot at give sine kunder det, de efterspurgte. Skitsen viste han til et par VW-ingeniører, der tog idéen til sig og begyndte at udvikle den bil, vi i dag kender som VW T1.

Sammen med Citroën HY, der blev lanceret omtrent samtidigt med VW T1, startede de en ny trend. Pludseligt købte mærker som Renault, Bedford, RAF, Morris, Commer og sågar Chevrolet ind på den samme opbygning. Selvom opbygningen i dag er modificeret, er det stadig med samme grundtanke, varevogne bliver bygget i dag.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS