Kategorier
Forbrugerstof Video

VIDEO: Alting var mere simpelt i gamle dage, men ikke bedre

Bilerne er i dag meget komplicerede og tunge, fordi komforten og sikkerheden dikterer det. Men bilproducenterne har gjort meget for, at brændstofforbrug og udledning alligevel er blevet lavere.

Af: Morten Bek / d. 9. marts 2021

I 70’erne og begyndelsen af 80’erne var langt de fleste biler stadig simple og vejede ikke alverden – og det var store sager, når der i udstyrslisten stod goder som bagrudevisker, to sidespejle og analogt ur. De simple biler gjorde iøvrigt, at mange danskere gerne gik ombord i motorrummet for at skifte tændrør og luftfilter.

I 2021 overlader de fleste den slags til de professionelle, for bilerne er komplicerede, udstyret med elektronik og følsomme systemer, som aflæses på terminaler på værkstedet. Det er nemt at gøre mere skade end gavn.

SE OGSÅ | Sådan bliver bilerne mere bæredygtige

Bilerne skal i dag være sikre for passagerer, fodgængere og andre bilister. Det havde været umuligt at forestille sig for 40 år siden. Samtidig forlanger vi høj komfort og masser af udstyr, og derfor vejer bilerne i dag op til mange hundrede kilo mere. Og så er de tilmed større.

Så hvad har bilproducenterne gjort for, at brændstofforbruget og udledningen ikke er løbet løbsk i den mellemliggende periode? Mange store og mange små ting, som vi ser nærmere på i denne udgave af Bilbasen Guide.

Mazda 323 vs Mazda 3

Den cremehvide Mazda 323 er en klassisk bilmodel – og en værdig repræsentant for nye biler, som de så ud i 1980’erne. Udviklet i slutningen af 1970’erne er den lille Mazda meget kantet og yderst simpel i designet. Og selvom den hører hjemme i Golf-klassen, er den mindre end mange minibiler er i dag.

SE OGSÅ | Købt! Vintage charme med rå power

Ved siden af står 323’erens nyeste arvtager, Mazda 3. Rund og aerodynamisk, meget længere – og omkring 600 kg tungere. Den har Bose-lydanlæg med mange højttalere, fem døre, fire elruder, infotainmentsystem, airbags og solide crashzoner. Ting som vi forventer og forlanger i dag, men også ting som vejer. I 323’eren er der radio med en højttaler, tre døre (de to sidedøre virker utroligt tynde efter dagens standard), manuelt rudehejs og spinkle, og meget få, knapper.

Det var nemmere i gamle dage

Ser vi bort fra at de begge har en kabine, fire hjul og et rat, så har de ikke meget til fælles. I motorummet har 323’eren en lille 1,3-liters motor, og det er nemt at komme til at skifte ting i motoren og skifte pærerne i forlygterne. I 3’eren finder man i motorrummet en topmoderne 2-liters motor, som sammen med meget anden mekanik og elektronik fylder det hele – og som er dækket med et stort (støjisolerende) skjold, som får motorrummet til at virke uigennemtrængeligt.

SE OGSÅ | Den nye Tesla Model 3 eller VW ID.3 – hvad skal du vælge?

I gamle dage var bilerne bare mere simple. Men krav til sikkerhed og komfort har sammen med udviklingen indenfor blandt andet elektronik gjort, at nye biler i dag er meget komplicerede. På trods af meget højere vægt og større karrosserier har bilproducenterne sat alt ind for, at brændstofforbruget i dag skal være lavere og udledningen af skadelige stoffer langt mindre.

Store ændringer i aerodynamik, motorer, gearkasser, dæk og meget andet er grundene til, at forbruget ikke er løbet løbsk, og bilerne i dag er mere “renlige”.

Af Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.