Kategorier
Forbrugerstof Video

VIDEO: Med huset på slæb: Campingvognen er for alle

Den står på flere ferier i Danmark, og selv om idéen om at eje en campingvogn (og at køre med den efter bilen) måske ligger fjernt, er der ingen grund til blankt at afvise livet som campist

Af: Morten Bek / d. 16. juni 2020

For nylig så vi i Bilbasen Guide nærmere på to drømmebiler. Ikke af den slags som supersportsvogne eller topudstyrede luksus-SUV’er, men Campere: Som Volkswagen California og Mercedes-Benz Marco Polo. En biltype som kan bruges til alt i hverdagen – og til familieferien for fire i Danmark og udlandet.

SE OGSÅ | Sommerferien er reddet. Guide til de små autocampere

Allerede inden corona-virusen brat ændrede næsten alt i samfundet (det gælder også måden, vi holder ferie på), var klimabevidst ferie uden lange flyrejser på vej op, og en lille autocamper passer perfekt i den nye tid. Men hvis du ikke har lyst til at skifte din bil ud, heller ikke vil eller kan bruge 500-700.000 kr. på en ny autocamper, så kan du alligevel nemt rejse ud på ferie med overnatningen bogstaveligt talt lige bag dig: Med campingvogn. Den kan kobles af så let som ingenting, og en helt ny campingvogn kan fås langt under 100.000 kr.

Campingvognen er både elsket og hadet. Af campisterne elsket for frihed, alt-i-en-ferie og muligheden for at stille den på en campingplads og så køre på udflugt i bilen. Af mange andre hadet for at være en hindring på vejene, så snart de første solstråler trænger i gennem i foråret. Og så kommer campingvognen og campinglivet, vil nogen sige, med et kedeligt image.

Hvordan du end har det med campingvogne og det at være campist, så giver vi dig indblik i, hvad du kan gøre for nemt at komme i gang med en campingvogn. Der skal mere end bare træk på bilen, men faktisk ikke meget mere. Morten Bek giver dig en introduktion til at blive ejer af en campingvogn.

Camping i alle størrelser og prisklasser

Der er campingvogne på under fire meter i længden, omtrent samme længde som en Toyota Yaris. De vejer så lidt, at de uden problemer kan hægtes på trækket af selvsamme Yaris. En lille campingvogn til to personer fås fra ny fra cirka 66.000 kr. (fra mærket Vega). Der er også campingvogne af en helt anden kaliber på 11 meter og med isolering til uden problemer at klare en overnatning i hårdt vintervejr. For eksempel en model fra svenske Kabe til 825.000 kr. Og så er der selvfølgelig flere brugte til salg på Den Blå Avis.

SE OGSÅ | Derfor kan privatleasing være for dig

Hvilken campingvogn du skal vælge, hænger sammen med mere end hvor meget, du kan betale for den. Det vigtigste er, hvor meget din bil må trække. Må den trække 1.300 kg, går det ikke med en campingvogn, som uden oppakning vejer 1.500 kg. Jo større bil, jo mere kan den typisk trække. Men vær opmærksom på, at næsten alle elbiler kun må trække få kilo. Og at plug-in-hybrider næsten altid må trække færre kilo end tilsvarende biler med dieselmotor.

Og så skal du lige have styr på dit kørekort. Kategori B, det almindelige kørekort til personbil, giver mulighed for, at den samlede vægt for både bil, campingvogn, oppakning og alt det andet maksimalt må ramme 3.500 kg. Det loft rammer man nemt med en SUV med dieselmotor og en mellemstor campingvogn. Hvad du så skal gøre, fortæller vi om i Guiden, hvor du også kan høre mere om tilkobling og se, hvordan det er at køre med campingvogn.

Af Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.