oktober 19, 2021

VIDEO: Skift dæk to gange om året for sikkerhedens og køreegenskabernes skyld

Det er ikke for sjov, at det anbefales at skifte mellem sommerdæk og vinterdæk – og tilbage igen. Den dæktype der sidder på din bil er afgørende for sikkerhed, køreegenskaber og brændstofforbrug.

Af: Morten Bek  / d. 19. oktober 2021

Det handler om fire sorte gummiringe, som hverken pynter på bilen eller gør det store væsen af sig. Dækkene. Så det kan være svært at forstå, at man skal være dybt seriøs omkring dækkene. Ikke kun når det kommer til at vælge de rigtige og i forhold til at holde øje med slid, men især også når det kommer til at have to sæt dæk til bilen: sommerdæk og vinterdæk.

SE OGSÅ | Hvor stammer dækkene, forlygterne og automatgearet fra? 

Man kan naturligvis lade det ene sæt dæk, sommerdæk eller vinterdæk, sidde på bilen året rundt. I Danmark er det ikke forbudt, så du kan lege sommer (eller vinter) hele året.

I denne udgave af Bilbasen Guide får du forklaringen på, hvorfor du IKKE skal køre rundt på hverken sommerdæk eller vinterdæk hele året. Og hvis du synes, det er dyrt at have to sæt dæk, og dyrt at få dem skiftet, så skal du vide, at den forkerte dæktype giver højere brændstofforbrug og større slid.

Langt fra en god besparelse

To gange om året skal du booke tid til dækskift. Og du skal huske, at det skal gøres forår og efterår. Så du har sommerdækkene på, når det er lunt og vinterdækkene på, når det er koldt.

Flere sæt dæk, opbevaring af dæk, skift af dækkene – det koster penge og besvær, så det er meget fristende at køre med én dæktype året rundt. Ingen bekymringer, intet besvær.

SE OGSÅ | Alting var mere simpelt i gamle dage, men ikke bedre

Men at køre på sommerdæk om vinteren eller vinterdæk om sommeren er den perfekte opskrift på problemer, besvær og farlige situationer. Der er en grund til, at det hedder vinterdæk og sommerdæk. Sommerdækkene er lavet til de høje temperaturer og giver de optimale betingelser for nedbremsninger, vejgreb og brændstofforbrug, når asfalten er over en vis temperatur – gummiblandingen har den rette hårdhed, lamellerne og designet det perfekte “bid”. Om vinteren er sommerdækkene stive og kan være direkte livsfarlige på glatte veje og sne.

Hvad så med vinterdæk på bilen året rundt? En rigtig dårlig idé. For når temperaturen kommer over syv grader, bliver vinterdækkene alt for bløde. Det ødelægger bremseevne og køreegenskaber – og så giver det ikke bare et meget stort slid på dækkene, men også øget brændstofforbrug. Det er ikke ligefrem vejen til at spare penge.

Hvis du er villig til at gå på kompromis, er der også en anden mulighed, nemlig helårsdækkene.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interessant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen logo
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS