Diesel vs benzin
september 22, 2020

VIDEO: Det store valg: Benzin- eller dieselbil?

Valget mellem en bil med benzinmotor og en bil med dieselmotor er ikke så lige til, som det ser ud – du kan køre ret få kilometer og vælge en dieselbil eller køre mange kilometer og vælge en benzinbil.

Af: Morten Bek / d. 22. september 2020

Det er den samme gamle problemstilling, som det har været i årtier: Skal den næste bil være udstyret med benzin- eller dieselmotor? De fleste har en klar holdning, og mens den generelle holdning nu mere end nogensinde har at gøre med dieselmotorens problemer som “snydemotor” og “miljøsynder”, så er det en god idé at tage stilling ud fra de behov, man selv har.

SE OGSÅ | Guide til åbne biler: Gode råd til at købe cabriolet

Dieselmotoren er ikke, hvad den har været. Den er blevet meget bedre. Dieselskandalen, som eksploderede i efteråret 2015 og stadig dukker op med jævne mellemrum, satte fokus på, hvor mange sundhedsskadelige partikler alle dieselmotorer kørte rundt og udledte. Siden 2015 er nye dieselmotorer blevet udviklet med langt bedre emissionssænkende systemer, og saglige test hos blandt andet tyske Auto, Motor & Sport har flere gange vist, at moderne dieselmotorer ligger langt under EU-grænseværdierne.

Men hvad med benzinmotoren?

Benzinmotoren er fløjet under radaren, mens vi har diskuteret, med mere og mindre holdbare argumenter, hvorfor dieselmotoren er en dårlig idé. Men benzinmotoren har kørt med egne udledningsproblemer, og hvis det er svært at tro på, så er det værd at vide, at partikelfiltre på benzinmotorer er blevet meget udbredt de senere år – fordi de er nødvendige for at holde mængden af skadelige stoffer nede.

SE OGSÅ | Undgå fartbøder og kø med en trafikalarm

Bilbasen Guide kigger nærmere på, hvad du skal vælge, når du står med valget mellem en benzin- og en dieselbil. Der er både fakta og holdninger involveret. Vi tager udgangspunkt i markedet, som det er indrettet her og nu, og vi tager udgangspunkt i, at det stadig er en mindre del af danskere, som i praksis kan (eller vil) oplade en elektrificeret bil på hjemmeadressen med en rigtig ladeboks – hvorfor vi synes, det er oplagt at kigge nærmere på biler med “rene” forbrændingsmotorer, som står for det meste af markedet i Danmark.

Specifikationer

VW Passat Variant

1,5 TSI DSG (Benzin)

Motor: R4 benzin, 1.498 ccm

Ydelse: 150 hk / 250 Nm

0-100 km/t: 8,9 sek.

Tophastighed: 214 km/t

Forbrug: 15,2 km/l

Startpris: 392.995 kr.

Specifikationer

VW Passat Variant

2,0 TDI DSG (Diesel)

Motor: R4 benzin, 1.968 ccm

Ydelse: 150 hk / 360 Nm

0-100 km/t: 9,1 sek.

Tophastighed: 210 km/t

Forbrug: 19,6 km/l

Startpris: 444.995 kr.

Dit kørselsmønster er afgørende

Du kører kun omkring 10.000 km om året, og du gør det på større veje som landeveje og motorveje, hvor du kan holde en høj og nogenlunde konstant fart. Hvilken type motor skal så ligge under motorhjelmen på din bil, for at det giver mening? – Det skal dieselmotoren.

SE OGSÅ | Disse sikkerhedssystemer kan redde både køreturen og livet

Valget mellem benzin- eller dieseldrift handler lidt om smag og behag, men mest af alt om behov og brugsmønster. Grunden til at dieselmotoren kan være et godt valg på baggrund af eksemplet lige herover, skyldes nemlig måden de 10.000 km bliver kørt på; Dieselmotoren når at blive varm på længere stræk på landevej og motorvej, og den vil i næsten alle tilfælde levere et langt lavere brændstofforbrug end benzinmotoren. Det er selvfølgelig endnu bedre, hvis du kører 25.000 eller 40.000 km om året med dieselmotoren. Så vil det lavere forbrug virkelig gøre en forskel for pengepung og miljø.

Benzinmotoren kan på samme måde være en god idé, hvis du kører 25.000 km om året, men gør det på en anden måde. Hvis du har mange små ture, meget køkørsel og mange kilometer i byen, er det benzinmotoren, du skal vælge – dieselmotoren skal blive gennemvarm på alle ture for ikke at give problemer.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS