april 20, 2021

VIDEO: Din bil kan selv ringe 112 med eCall

Den forbundne bil er mere end et overblik på din smartphone – den kan automatisk ringe 112, hvis du kommer ud for en ulykke og med et tryk på en knap kan du tilkalde vejhjælp.

Af: Morten Bek / d. 20. april 2021

Det værste kan ske for alle. Når man bevæger sig rundt i trafikken, kan det ende i en alvorlig ulykke, og det kan hurtigt blive et spørgsmål om liv og død. Men hjælpen er tættere på, end den har været det før. I dag skal automatisk nødopkald nemlig være standard i alle nye bilmodeller. Bilen skal, helt uden din indblanding, kunne ringe 112.

SE OGSÅ | Alting var mere simpelt i gamle dage, men ikke bedre

Den forbundne bil, som vi denne gang ser nærmere på, er en stor kørende dataforbindelse. Som du så i seneste episode af Bilbasen Guide, så kan du, ved hjælp af en indbygget internetforbindelse i din bil, på din smartphone få det forkromede overblik over din bil – status på tankindhold, kilometerstand, tid til service, om soltaget er lukket og meget mere.

Men internetforbindelsen har altså et endnu vigtigere formål: At sætte dig i forbindelse med alarmcentralen via automatisk nødopkald. I mange nye biler kan det indbyggede opkaldssystem også, via en separat knap, bruges til at skaffe vejhjælp.

I denne udgave af Bilbasen Guide ser vi nærmere på, hvordan opkaldsmodulet fungerer.

Det hele sker automatisk

Det er smart at kunne se, om der er benzin i tanken eller strøm på batteriet til din næste køretur, selvom du slet ikke er i nærheden af bilen. Et indbygget SIM-kort og modem giver dig fuldstændig opdaterede informationer direkte på din smartphone – gennem en app, som bilproducenten stiller til rådighed.

SE OGSÅ | Overvåg og kontrollér din bil på mobilen

Den selvsamme indbyggede data- og telefonforbindelse er det automatiske nødopkalds rygrad. Hvis sensorer i bilen opfatter en ulykke, ringer nødopkaldssystemet (ofte kaldet eCall) automatisk 112, og du kommer i kontakt med alarmcentralen. Er du ikke i stand til at kommunikere, så sender bilen samtidig blandt andet præcis lokation, stelnummer og kørselsretning. På den måde får du hjælp hurtigere, hvis du eksempelvis kører alene på en vej ude på landet, og du kommer ud for en ulykke.

Ring 112 med tryk på en knap

Automatisk nødopkald kan også aktiveres manuelt – oftest via en knap ved bakspejlet. På den måde kan du, selvfølgelig kun i absolutte nødstilfælde, let ringe 112. Det er en god idé at lære den side af bilen at kende, for ved siden af SOS-knappen sidder i mange nye biler en anden knap: en pyntet med et ‘i’ for information, en tegning af en svensknøgle eller noget helt trejde.

SE OGSÅ | En nye VW Golf koster det samme i 2021 som den gjorde i 1994

Knappen er din vej til vejhjælp, og ved at trykke på den, stilles du i gennem til enten bilproducentens egen operatør eller en partner som Dansk Autohjælp eller Falck.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS