ForbrugerstofGuideVideo

VIDEO: Gode råd til ekstraudstyr og værditab

Bek Guide ekstraudstyr
Når man køber ny bil, er der mange udstyrsversioner og meget ekstraudstyr at vælge mellem – men det hænger sjældent sammen med værditabet, når bilen skal sælges som brugt.

Af: Morten Bek / d. 29. december 2020

Det er nemt at blive opslugt af ekstraudstyrslisten, når den nye bil skal “sættes sammen”. Det er nemt lige at sætte et ekstra kryds. Og hvem kan i det hele taget undvære designpakken med den mørktonede grill og de mørke rudelister? Langt de fleste bilproducenter frister med ekstra af det hele; Ekstra komfortudstyr, ekstra sikkerhedsudstyr, ekstra eksklusiv lakering og meget, meget andet.

SE OGSÅ | Det store valg: Benzin- eller dieselbil?

Mens alle de lækkerier gør den nye bil mere attraktiv og – måske – en større fornøjelse i hverdagen, så er der en vigtig grund til ikke at gå amok på siderne med ekstraudstyr: Når den nye bil engang er brugt, og den skal sælges videre, så får du ikke en krone for designpakken, dyrere indlæg i kabinen, automatiske dørbeskyttere og rigtig meget af det andet ekstraudstyr, der tilbydes til en ny bil.

Bilbasen Guide kommer med råd til, hvilket ekstraudstyr du skal vælge, hvis den nye bil også skal være attraktiv for den næste ejer – og samtidig råder vi dig til, hvordan du vælger den rigtige udstyrsversion, som også har betydning for værditab og videresalg.

Fristelser i lange baner

Originale alufælge til den nye bil kan koste alt mellem nogle få tusinde kroner til langt over 50.000 kr. En speciallakering endnu mere end det. Førerassistancepakker som (næsten) gør bilerne selvkørende, læderindtræk, adaptive LED-forlygter, varme i rattet, og så videre og så videre.

SE OGSÅ | Spar penge med fornuftig og glidende kørsel

Ekstraudstyr er noget af det mest fristende, når man skal købe ny bil. Følelsen af, at man kan bestemme alt og kun selv sætter grænsen gør det svært at se, hvad der er fornuftigt at vælge – og hvad der bare er overflod og fyld.

Vælg udstyrspakke frem for enkelt ekstraudstyr

Når den nye bil har tjent sin første ejer og skal sælges videre, så træder ekstraudstyret i baggrunden. Den første ejer har nydt godt af det (og de efterfølgende ejere vil nok også sætte pris på det), men de mange ekstra penge brugt på ekstraudstyr vil, i grove træk, slet ikke afspejle sig i prisen, når bilen skal sælges som brugt; brugtbilskøbere kigger på bilens frapris, da den blev købt. Ekstraudstyr er en bonus for brugtbilskøbere, men ikke noget der betales i dyre domme for.

SE OGSÅ | Disse biltyper falder mest i pris med de nye afgifter

Ekstraudstyr har den positive effekt, hvis det er valgt omhyggeligt og ud fra en tommelfingerregel om, at det brede publikum har ret, at det kan gøre en brugt bil mere attraktiv og dermed sikre et hurtigere salg. En pæn metallak, originale alufælge, trækkrog og flere andre ting hører med i den kategori.

Men meget ofte kan det betale sig at droppe noget ekstraudstyr og i stedet vælge en dyrere udstyrsversion. Basismodellen vil nemlig ikke altid være den med lavest værditab, og det vil ofte ikke være den, der er mest interessant på brugtmarkedet.

Om forfatteren

Morten Bek

Morten har testet langt over 1.000 nye biler. Mens superbiler med 700 hk kan være meget sjove, så er hans passion de biler, danskerne rent faktisk køber og bruger til dagligt.