Firmabil guide
februar 9, 2021

VIDEO: Firmabilen kan blive en dyr fornøjelse

Mange virksomheder tilbyder deres medarbejdere en firmabil, og mens det er tillokkende, er der både væsentlige fordele og ulemper.

Af: Morten Bek / d. 9. februar 2021

Jobbet er dit. Du tog sejren hjem, og de andre ansøgere til stillingen tabte. De får heller ikke den funklende nye firmabil, som din nye arbejdsgiver så generøst stiller til rådighed.

Generøst er så meget sagt. For mens firmabilen, også kaldet ‘fri bil’, er noget din arbejdsgiver bestemmer, om du skal have med i din lønpakke, så er det bestemt ikke givet, at det er en god forretning for dig. Fri bil lyder som noget, der er gratis. Men bilen du får stillet til rådighed betaler du selv for via din løn og skat.

SE OGSÅ | Spar 150.000 kr. på din nye plug-in hybrid

En firmabil er ikke en gode (eller et onde), du er tvunget til at acceptere. Du kan uden problemer bruge din private bil, købt eller på leasing, til at køre til og fra arbejde og så i stedet få kørselsfradrag, som indgår i dit skatteregnskab.

Her i den seneste udgave af Bilbasen Guide ser vi nærmere på, hvad det betyder at have firmabil/fri bil. Og hvad det er, du skal se nærmere på, når du får tilbudt en firmabil fra din arbejdsgiver – det kan i alle tilfælde betale sig at regne på det.

‘Fri bil’ betyder ikke gratis

En firmabil opfatter mange danskere som en bonus og et skulderklap. Det er da også rart at kunne tænke på, at udgifter til eksempelvis service og brændstof er noget, du ikke selv skal klare.

SE OGSÅ | Få styr på din bilforsikring

Men i mange tilfælde kan firmabilen ikke betale sig, og den vil være en dyrere løsning end at benytte en privat bil til kørsel til og fra arbejde og i arbejdsmæssig sammenhæng. For mens det kaldes fri bil, så ligger friheden mest i, at du ikke har samme ansvar for bilen, som hvis du er ejer af bilen. Du betaler for firmabilen via løn og skat. Og det kan vise sig at koste tusindvis af kroner ekstra om året i forhold til den private bil.

Lav regnestykket og find svaret

Beskatningsgrundlaget, som er den pris du får som udgangspunkt til at vælge en firmabil, sættes som et maksimum af arbejdsgiveren. Så kan du typisk vælge mellem et katalog af biler op til den pris. Men først herefter begynder regnestykket, som er både kompliceret og personligt.

SE OGSÅ | Spar penge med fornuftig og glidende kørsel

På rådgivnings- og revisionsfirmaet Price Waterhouse Coopers’ hjemmeside, kan du lave en uvildig beregning. Ved hjælp af blandt andet beskatningsgrundlaget, kørte kilometer med videre kan du lave en udregning på, om det kan betale sig for dig at have firmabil. Mange personlige faktorer omkring skatteforhold optræder ikke i beregningen, men den giver dig et rigtig godt fingerpeg, om firmabil er noget for dig.

Et eksempel er en firmabil med en pris på 300.000 kr. og et beskatningsgrundlag på 275.000 kr. Går vi ud fra, du kører 15.000 km om året privat og 10.000 km i forbindelse med arbejde, og bilen officielt går 15 km/l, vil firmabilen årligt koste cirka 8.000 kr. mere end hvis du bruger din private bil til samme kørsel – og i stedet får fradrag for din kørsel til og fra arbejde og i forbindelse med arbejde.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå, så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS