juli 28, 2020

VIDEO: Guide til førstegangskøberen: Sådan kan du nemt overskue bilbudgettet

Det er fantastisk at skulle have sin første bil, når man er ung. Men der er mange ting, man skal holde sig for øje – vi gennemgår de vigtigste, du skal huske.

Af: Morten Bek / d. 28. juli 2020

Den første bil er en vild ting – og typisk en stor investering. Især når man er ung. Den første bil kan være brugt, ny eller måske finansieres med privatleasing. Uanset hvad er der nogle helt konkrete og meget vigtige ting, du skal holde sig for øje.

At være bilejer handler om mere end bare at skrive under på købsaftalen. Hvor meget har du råd til at bruge på bilen er selvfølgelig det absolut vigtigste. Og det kræver selvfølgelig mere end bare at kigge på bilens pris og det billån, du kan få. Vælger du at købe en bil, kommer der mere end bare den månedlige udgift til brændstof til; Der skal betales ejerafgift, forsikringer, dæk og måske en serviceaftale. Serviceaftalen dækker typisk service og reparationer for et overskueligt beløb hver måned.

SE OGSÅ | Disse sikkerhedssystemer kan redde både køreturen og livet

Forsikringen er en meget stor post, når du som ung køber din første bil. Især hvis du bor i en større by, kan det være en dyr fornøjelse, og jo flere hestekræfter bilen har, jo dyrere er det typisk. Du er ikke tvunget til at købe kaskoforsikring, som dækker skader du selv forvolder på din bil. Men hvem har lyst til at købe en ny bil og satse på, at man ikke laver skader?

Bilbasen Guide ser nærmere på, hvordan du som ung førstegangskøber kommer godt i gang med at anskaffe dig en bil – og samtidig har et godt overblik over de forskellige udgifter.

Læg et budget

En af de mere kedelige pligter, der følger med, når man begynder at blive voksen, er at skulle overskue økonomien. Det er altid en god idé at lægge et budget, selvom næsten alt andet er mere spændende.

SE OGSÅ | WHAT? Ny Seat Leon banker Audi og VW

Når den første bil skal i hus, så er budgettet guld værd, for mens det nemt kan komme til at virke som om, billånet til eksempelvis en ny mikro- eller minibil på 1.000-1.500 kr. om måneden er det vigtigste at fokusere på, så er der mange flere udgifter.

Specifikationer

Suzuki Swift

1,2 Hybrid Club

Motor: R4 benzin, 1.242 ccm

Ydelse: 90 hk / 120 Nm

0-100 km/t: 11,9 sek.

Tophastighed: 180 km/t

Forbrug: 20,0  km/l

Startpris: 137.990 kr.

Hvad koster forsikring?

Den kan variere voldsomt i forhold til alder, bopæl og selvfølgelig bilen. Hvis du er 18 år, bor i København og køber en brugt BMW 130i, så vil nogle forsikringsselskaber helt takke nej til dig som kunde. En hurtig søgning på en sammenligningsside på nettet viser, at du skal betale 82.000 kr. om året i forsikring for dén kombination.

SE OGSÅ | Priserne på biler er RASLET ned. Her er de skarpeste

Det er langt fra så voldsomt, hvis du starter med en lille bil med overskuelige hestekræfter, som for eksempel de to biler, vi kigger nærmere på i denne guide: Hyundai i10 og Suzuki Swift. Forhandlerne giver gerne et tilbud på en forsikring fra det forsikringsselskab, de samarbejder med, men tjek alligevel på nettet eller hos dit eksisterende forsikringsselskab (hvis du for eksempel har en indboforsikring), om deres tilbud er bedre.

I Guiden ser vi nærmere på, hvor meget du kan regne med at skulle betale hver måned, hvis du køber en Hyundai i10 eller en Suzuki Swift.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS