Test: Ligegyldig Lexus
Lexus UX er en ældre hybridbil, der trods flere hestekræfter end tidligere kæmper en hård kamp for at være relevant og klare sig mellem stærkere modeller.
Af: Morten Bek / d. 3. november 2020
Den vigtigste indsats for at sænke brændstofforbruget i biler er ikke bilproducenterne, men de mennesker som sidder bag rattet. En bil er finjusteret fra enden til anden for at være så aerodynamisk som muligt, dækkene rammer asfalten med lav rullemodstand og motorens indsprøjtningssystem doserer brændstoffet i ultrapræcise doser. Altsammen for at sænke forbruget og CO2-udledningen. Mens de store tiltag i udviklingen handler om at barbere promiller eller enkeltcifrede procenter af brændstofforbruget, så kan personen bag rattet så nemt som ingenting spolere det.
LÆS OGSÅ | Redaktionen anbefaler: Sjoveste bil under 100.000 kr.
Kørestilen betyder noget for brændstofforbruget, og det er næppe nogen overraskelse, at har man en aggressiv og uovervejet måde at køre på, så vil der ryge mere brændstof ind i forbrændingskammeret – og flere penge ud af kontoen. Men hvor meget betyder det egentlig for forbruget, når man blæser på fornuften?
Bilbasen Guide har sat sig for, gennem en uvidenskabelig hverdagstest, at finde ud af, hvor stor forskellen egentlig kan være mellem forskellige kørestile. På den ene side den fornuftige og forudseende kørestil, på den anden side den mere aggressive og offensive kørestil. Vores på ingen måde videnskabelige test foregår med en Opel Corsa med 75 hk, som med lige under 6.000 km på tælleren er tilkørt. Samtidig er Corsa som bilmodel en værdig repræsentant for nogle af de mest populære biler på markedet.
Hvornår skifter du gear? Planlægger du overhalinger i god tid? Jager du motoren op i omdrejninger, hver eneste gang du har chancen? Din kørestil har, ikke overraskende, indflydelse på brændstofforbruget. Og det har igen indflydelse på miljøbelastningen og din pengepung.
Gennem en uvidenskabelig hverdagstest har Bilbasen Guide sat sig for at finde den direkte forskel i brændstofforbruget mellem to kørestile: Den fornuftige (men ikke den hvor man er en hindring for trafikken) og den aggressive (men ikke den hvor det går ud over andre).
SE OGSÅ | Det store valg: Diesel- eller benzinbil
I en Opel Corsa 1,2 med 75 hk og et WLTP-forbrug på 18,2 km/l kører vi den samme rute to gange. Samme bil, samme chauffør, samme dag, stort set den samme trafik. Vi tanker bilen på samme tankstation ved samme stander til det absolutte bristepunkt før og efter turene. Guiden ikke en videnskabelig test, men en simpel test for at vise, hvad du kan forvente af forskelle i forbruget.
Vores rute på cirka 77 km består af cirka 30 km motorvej, mens resten primært er bykørsel og kørsel på større veje med hastighedsbegrænsninger på 60-80 km/t. Apropos hastigheden, så følger vi hastighedsgrænserne. Vi kører altså ikke hurtigere på den aggressive tur end på den fornuftige tur. Vi kommer bare hurtigere op i fart på den aggressive tur.
SE OGSÅ | Kom igang med veteranbiler
På den fornuftige tur med glidende kørsel følger vi gearskifteindikatoren, bruger motorbremse og glider med trafikken. På den aggressive tur kører vi motoren op i omdrejninger, udnytter huller i trafikken og foretager hurtige overhalinger.
Forskellen i brændstofforbruget mellem de to ture er stor. Med fornuftig og forudseende kørsel overgår vi WLTP-forbruget, mens vi med aggressiv kørestil meget nemt underbyder den.
Lexus UX er en ældre hybridbil, der trods flere hestekræfter end tidligere kæmper en hård kamp for at være relevant og klare sig mellem stærkere modeller.
Foruden gode køreegenskaber står MG4 i dag uden de store salgsargumenter i et hajfyldt lavprisfarvand – på trods af en nylig opdatering.
179.990 kr. koster den nye elektriske Ë-C3. Det betyder, at der lige nu ikke findes en billigere nye elbil. Men får man også en god elbil til den lave pris?
Alle biler har fede detaljer. Men Renault Scenic E-Tech Electric har flere end de fleste biler, og her viser vi nogle af de bedste.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2024 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.