november 3, 2020

VIDEO: Spar penge med fornuftig og glidende kørsel

Forskellen i brændstofforbruget mellem at køre fornuftigt og glidende og på den anden side køre aggressivt og offensivt kan være rigtig stor, og det er nemt at opnå store besparelser.

Af: Morten Bek / d. 3. november 2020

Den vigtigste indsats for at sænke brændstofforbruget i biler er ikke bilproducenterne, men de mennesker som sidder bag rattet. En bil er finjusteret fra enden til anden for at være så aerodynamisk som muligt, dækkene rammer asfalten med lav rullemodstand og motorens indsprøjtningssystem doserer brændstoffet i ultrapræcise doser. Altsammen for at sænke forbruget og CO2-udledningen. Mens de store tiltag i udviklingen handler om at barbere promiller eller enkeltcifrede procenter af brændstofforbruget, så kan personen bag rattet så nemt som ingenting spolere det.

LÆS OGSÅ | Redaktionen anbefaler: Sjoveste bil under 100.000 kr.

Kørestilen betyder noget for brændstofforbruget, og det er næppe nogen overraskelse, at har man en aggressiv og uovervejet måde at køre på, så vil der ryge mere brændstof ind i forbrændingskammeret – og flere penge ud af kontoen. Men hvor meget betyder det egentlig for forbruget, når man blæser på fornuften?

Bilbasen Guide har sat sig for, gennem en uvidenskabelig hverdagstest, at finde ud af, hvor stor forskellen egentlig kan være mellem forskellige kørestile. På den ene side den fornuftige og forudseende kørestil, på den anden side den mere aggressive og offensive kørestil. Vores på ingen måde videnskabelige test foregår med en Opel Corsa med 75 hk, som med lige under 6.000 km på tælleren er tilkørt. Samtidig er Corsa som bilmodel en værdig repræsentant for nogle af de mest populære biler på markedet.

Få tips kan spare dig mange penge

Hvornår skifter du gear? Planlægger du overhalinger i god tid? Jager du motoren op i omdrejninger, hver eneste gang du har chancen? Din kørestil har, ikke overraskende, indflydelse på brændstofforbruget. Og det har igen indflydelse på miljøbelastningen og din pengepung.

Gennem en uvidenskabelig hverdagstest har Bilbasen Guide sat sig for at finde den direkte forskel i brændstofforbruget mellem to kørestile: Den fornuftige (men ikke den hvor man er en hindring for trafikken) og den aggressive (men ikke den hvor det går ud over andre).

SE OGSÅ | Det store valg: Diesel- eller benzinbil

I en Opel Corsa 1,2 med 75 hk og et WLTP-forbrug på 18,2 km/l kører vi den samme rute to gange. Samme bil, samme chauffør, samme dag, stort set den samme trafik. Vi tanker bilen på samme tankstation ved samme stander til det absolutte bristepunkt før og efter turene. Guiden ikke en videnskabelig test, men en simpel test for at vise, hvad du kan forvente af forskelle i forbruget.

Vores rute på cirka 77 km består af cirka 30 km motorvej, mens resten primært er bykørsel og kørsel på større veje med hastighedsbegrænsninger på 60-80 km/t. Apropos hastigheden, så følger vi hastighedsgrænserne. Vi kører altså ikke hurtigere på den aggressive tur end på den fornuftige tur. Vi kommer bare hurtigere op i fart på den aggressive tur.

SE OGSÅ | Kom igang med veteranbiler

På den fornuftige tur med glidende kørsel følger vi gearskifteindikatoren, bruger motorbremse og glider med trafikken. På den aggressive tur kører vi motoren op i omdrejninger, udnytter huller i trafikken og foretager hurtige overhalinger.

Forskellen i brændstofforbruget mellem de to ture er stor. Med fornuftig og forudseende kørsel overgår vi WLTP-forbruget, mens vi med aggressiv kørestil meget nemt underbyder den.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS