februar 24, 2023

Video: Dash cam. Har det lille overvågningskamera en værdi?

Det lille kamera, som placeres i forruden, optager konstant video af omgivelserne. Men hvad kan det egentlig bruges til?

TEKST & VIDEO: Morten Bek

Det er blevet meget populært at køre rundt med et lille kamera i forruden. Det lille kamera, et såkaldt dash cam, optager konstant, når bilen er tændt, og optagelserne gemmes på det indbyggede hukommelseskort.

LÆS OGSÅ | Tesla fortsætter priskrigen: Model 3 nu fra 329.990 kr.

Et dash cam er ikke noget, man kører rundt med for sjov. De færreste gider at sidde hjemme ved computeren og se deres tur på motorvejen gentaget, så det er primært som bevismateriale, man kører med kameraet.

Fordi kameraet optager konstant, overskrives gamle optagelser automatisk, og man har altid den seneste tur liggende. Hvis man ender i eksempelvis et sammenstød, har man bevis for, hvad der er sket. Men det er ikke materiale, man nødvendigvis kan bruge til noget. Den danske lovgivning gør, at skyld fordeles “automatisk”, så optagelserne har ikke altid relevans.

Bevismateriale eller ej?

Du kører frem i et lyskryds, og en bil kommer modsatte vej over krydset og skal dreje til venstre og forbi dig. Føreren bremser ikke, og i brager sammen midt i krydset. Hvem gjorde hvad, og hvor hurtigt kørte du egentlig?

SE OGSÅ | Video: Undgå stress i trafikken – slap af, hjælp andre og vær opmærksom

Beviserne er der, sort på hvidt. Du har et dash cam i forruden, som har fanget det hele – inklusive tidspunkt og din hastighed. Der er derfor ingen tvivl om, hvad der er foregået.

Det er lovligt at have et dash cam i bilen, og det er lovligt at optage på offentlig vej, og i nogle tilfælde kan optagelserne bruges af politiet eller forsikringsselskabet. Men man skal ikke gå ud fra, at det er sådan, at optagelserne kan bruges til noget, for i dansk lov er skyldfordelingen klar.

SE OGSÅ | Video: Pas på overvægt, når du læsser bilen

Vi ser nærmere på, hvordan man bruger et dash cam, og hvordan det egentlig fungerer.


Brugte ID.Buzz til salg

Se flere brugte her

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Hvad sker der, Mitsubishi?

Mitsubishi i Danmark virker til at være gået i dvale. De nyeste modeller på Renault-basis findes ikke i Danmark, og den nye Outlander lader vente på sig. Nu er der facelift til den Captur-baserede ASX.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS