Framegrab udengrafik_01 (beskåret)
Elbiler
7. april 2020

VIDEO: Elbiler som de mest udbredte? Bilbasen Guide gør status

Anders Berner

Elbilen var den mest udbredte bil i 1880’erne og flere årtier frem. Så kom benzinbilen – men om 20 år kan det hele være vendt på hovedet. Bilbasen Guide gør status.

Af: Morten Bek / d. 7. april 2020

Biler som kører 100 procent på el er de mest udbredte, og biler som drives af benzin er besværlige – ligesom vi ikke ser mange i gadebilledet. Dét kan være virkeligheden om 20 år. Ligesom tilbage i 1880’erne, hvor elbilen var den mest almindelige form for bil. Biler med forbrændingsmotor var bare besværlige: Håndsving til at starte motoren, komplicerede gearskift og benzin som skulle købes på apoteket (Bertha Benz, den første i verden til at køre en længere strækning i bil, måtte i 1888 “tanke” på apoteket i den tyske by Wiesloch).

SE OGSÅ: Derfor er brintbilen for de få

Elbilen forsvandt og benzinbilen tog over. Det har taget tæt på 100 år for den elektriske bil at komme på banen igen. Men den fuldelektriske bil har igen indtaget pladsen i rampelyset; elbilen som koncept kan være nøglen til at knække de store miljømæssige udfordringer omkring transport. Både den offentlige og den af os selv som privatpersoner.

Simpel konstruktion

Selvom elbilen i sig selv er forholdsvis simpel, så er rigtig mange faktorer omkring elbilen det langt fra. Eksempelvis batterierne: Hvad er de lavet af? Hvor meget kan de rumme? Og hvad kan de klare af belastninger? Hvad med opladningsmuligheder hjemme, ude og på farten. Og ikke mindst, hvordan strømmen produceres og lagres. I Danmark er der desuden spørgsmålet om afgifterne på elbiler.

Bilbasen Guide med Morten Bek tjekker på status for elbilen i dag – og så triller han en tur i en af de populære elektriske biler, Hyundai Ioniq Electric.

Video

Batteriets størrelse i en bil er tæt på at være ligegyldigt. Men batteriets størrelse er det, der har været i fokus i de senere år, fordi kapaciteten i batteriet kan aflæses direkte i noget endnu vigtigere: Rækkevidden. En elbil med en rækkevidde på 200 km lyder som et produkt, vi kunne have set på markedet for 10 år siden, men fordi opladningshastigheden er et mere relevant samtaleemne end batteristørrelse, så er 200 km på en opladning måske ikke helt dumt.

200 km er langt mere end de fleste kører om dagen, men det holder selvfølgelig ikke, når man skal besøge familie og venner i modsatte ende af landet. Det holder, hvis der på et tidspunkt bliver lademulighed mange, mange flere steder – og hvis ladestanderen kan levere mange kW OG bilens interne lader kan håndtere, at elektriciteten flyder ind i batteriet med langt højere hastighed.

Framegrab_udengrafik_03

En opladning på 5 minutter er ikke utopi, selvom det lige nu virker fjernt. Det virkede helt sikkert også meget fjernt, at benzinbilen skulle blive hvermandseje og udbredt i alle verdenshjørner, da man for 130 år siden skulle hente benzinen på apoteket. Udviklingen kan gå langt hurtigere, end de fleste forestiller sig.

2020 kan blive elbilens år. Meget vigtige nye modeller er på vej med forbedret batteriteknologi og den vigtige rækkevidde stiger fortsat. Bilerne kører typisk med batterier med en kapacitet på mellem 35-100 kWh, og samtidig falder tiden, man skal bruge på at lade batteriet op.

Samlino logo
9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring.
Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen