juli 27, 2021

VIDEO: Lad der blive lys — Halogen vs. LED

Forlygter skaber lys i mørket og er til gavn for både sikkerhed og komfort, men forskellene mellem typer af forlygter er som nat og dag.

Af: Morten Bek  / d. 27. juli 2021

Forlygterne er en bærende del af sikkerhedsudstyret. Men ikke alle lygter er “født” ens, og det kan betale sig at tage en potentiel ny — eller brugt —bil med på en tur i mørket, før man slår til og køber.

Se og bliv set

For nogle bilister handler det kun om at blive set, og det er da også en af det vigtigste grunde til, at der overhovedet sidder to lygter på bilens front. Lige så vigtigt er det at huske, hvor stor betydning de to hovedlygter har for sikkerheden. Her både førerens sikkerhed og hvordan omgivelserne overskues, og samtidig for medtrafikanternes sikkerhed.

SE OGSÅ | VIDEO: Den vildeste teknologi i biler

Med forlygter med svagt lys, som kun når få hundrede meter frem, er overblikket minimalt. Det gør det svært at se fodgængere, dyr og strandede biler, før man er tæt på. Med lysstærke forlygter er oversigtsforholdene langt, langt bedre, og som en bonus er gode forlygter med til at højne komforten og formindske træthed. Øjnene skal anstrenge sig mindre, og man kan koncentrere sig om andre dele af kørslen, som kan være krævende, når det er mørkt.

I denne udgave af Bilbasen Guide sammenligner vi klassiske halogenforlygter på en ældre bil med avancerede matrix-LED-forlygter på en helt ny bil. Testen viser med al tydelighed, at det er vigtigt at have forlygterne i orden.

Pengene værd?

Hvorfor i alverden bruge 12.000 kr. på en DK-LED-pakke til en Volkswagen Polo? Den har da helt udmærkede halogenforlygter som standard, og de ikke koster en krone ekstra. Mange vil tænke, at LED-forlygter jo intet gør for komfort eller bilens udseende, så de er ligegyldige.

SE OGSÅ | VIDEO: Menneskets bedste ven skal have en sikker plads i bilen

Halogenforlygter har virket i årtier. De er endda stadig standard i mange nye biler, og selv i nogle biler til 300.-400.000 kr. finder man forlygterne med de klassiske halogenpærer. Men klassisk er ikke lig med godt. Halogenforlygterne på rigtig mange både nye og gamle biler er tæt på at være ubrugelige.

Eller er det virkelig sådan? Vi triller ud i mørket i to biler. Den ene, en Mercedes-Benz A 150 med halvandet årti på bagen, har halogenforlygter, mens den anden, en funklende ny Audi A6 Avant 55 TFSI, kommer med adaptive matrix-LED-forlygter. Den nye Audi har som standard en anden type LED-forlygter, men matrix-LED-forlygterne med ekstra funktioner kan vise, hvad der i dag lader sig gøre, når det kommer til at gøre nat til dag.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS