ForbrugerstofGuideVideo

VIDEO: Menneskets bedste ven skal have en sikker plads i bilen

Hunden følger os overalt, og den er selvfølgelig med i bilen. Der er mange måder at transportere de firbenede venner på – vi guider til de bedste (og sikreste) måder.

Af: Morten Bek  / d. 29. juni 2021

Fido, Solveig, Bob, Arnold, Musse, Baloo – labrador retriver, australsk hyrdehund, bichon havanais, berner sennen, rhodesian ridgeback, gravhund… Der er lige så mange navne, som der er hunderacer, og vi danskere ELSKER vores hunde. Under corona er salget af hunde i Danmark steget markant, og i 2020 fik danskerne registreret 67.724 nye firbenede venner i Dansk Hunderegister.

Flere end 550.000 hunde holder os danskere med selskab, og den firbenede ven skal naturligvis med os i bilen – på ferie, på familiebesøg, på alle mulige ture. Det foregår i bagagerummet, på bagsædet, på passagersædet, i fodrummet, men det foregår ikke altid forsvarligt.

SE OGSÅ | Skal du købe eller privatlease din næste bil?

Selv en mindre hund kan give store skader på deres ejere, hvis den går frit rundt i kabinen, og man er involveret i et sammenstød. Lille uskyldige Fido bliver som en ufrivillig kanonkugle, der flyver frem i kabinen – hunden vil blive slemt tilredt, og personskaderne kan være voldsomme.

Hvordan er hunden så med som passager i bilen, så det er sikkert, komfortabelt og forsvarligt for alle parter? I Bilbasen Guide får vi hjælp af labrador retriever-hvalpen Buddy til at vise de bedste måder at have hunden med i bilen.

Få styr på det basale

En hvalp kan blive til en flyvende genstand med en vægt, der svarer til langt over 1.000 kg, hvis du er uheldig at komme ud for et sammenstød: hvis den søde hundehvalp går frit i kabinen, når man kører bil, kan en katastrofeopbremsning selv ved 50 km/t blive til et mareridt. Bliver man ramt af sin firbenede ven, som via bagsædet eller hattehylden flyver frem i kabinen, kan de fysiske skader være omfattende.

Hunden skal være forsvarligt placeret under kørslen, også selvom dansk lovgivning ikke specifikt nævner kæledyr i bilen. Der kan faktisk vanke bøder, hvis hunden sidder på skødet eller hopper rundt på hattehylden.

SE OGSÅ | LISTE: Hvilke elbiler og plug-in hybridbiler har anhængertræk?

Det kan lyde trist, at hunden skal være forsvarligt placeret, hvis man er vant til at have den siddende frit på passagersædet eller med hovedet ud af vinduet på bagsædet. Men det behøver ikke give skår i glæden. For hunden kan sagtens være med i bilen, så det foregår både sikkert og komfortabelt.

Den sikreste løsning er en fastmonteret, solid transportkasse i bagagerummet, som sikrer både hund og passagerer. En sammenklappelig transportkasse er en udmærket mulighed. Også et gitter over bagsædet kan bruges, men det sikrer mest af alt passagerne og ikke hunden.

Skal den firbenede med ind i kabinen, findes en rigtig god løsning med en H-sele, som spændes omkring hundens krop, og en sele som klikkes i bilens normale selelåse.

Husk altid at have et ‘hundekit’ med i bilen, så alle situationer kan klares: vand og vandskål, godbidder, tæppe, hundeposer og andre fornødenheder er lette at have med. Og så skal man huske, at pauser på længere ture er et must.

Om forfatteren

Morten Bek

Morten har testet langt over 1.000 nye biler. Mens superbiler med 700 hk kan være meget sjove, så er hans passion de biler, danskerne rent faktisk køber og bruger til dagligt.