april 28, 2023

Video: Hvad skal kamera-sidespejle gøre godt for?


De almindelige sidespejle er standard på næsten alle biler, men der findes – på nogle udvalgte biler – digitale sidespejle med kamera.

TEKST & VIDEO: Morten Bek

Noget af det største der er sket i sidespejlenes mere end 100 år lange historie er en simpel, men uhyre effektiv ting: For mange biler var det almindeligt, helt op i 70’erne og 80’erne, kun at have et sidespejl – og med spejl nummer to ser man meget mere, så det har alle biler i dag.

Volkswagen-koncernen prøvede i 1990’erne at spare nogle håndører ved at gøre højre sidespejl smallere og mindre end det venstre, så det kom til at se ud som om en Golf ved en fejl havde fået et sidespejl fra en Lupo.

LÆS OGSÅ | Video: Et nyt batteri til elbilen kan koste kassen

Men det har været meget småt med sidespejlsrevolutioner. Automatisk nedblænding, når det bliver mørkt. Indkorporering af blind vinkel-system. Vipning når man bakker.

Først med det digitale, kamerabaserede sidespejl er der virkelig sket noget. Digitale, virtuelle eller hvad en bilproducent måtte ønske at kalde de kamerabaserede systemer, findes på en håndfuld nye biler, blandt andet på Honda E og Hyundai Ioniq 5 – og vi dykker ned i, hvorfor de findes, og om de dur til noget.

“Spejlene” kræver tilvænning

Man stiger ikke bare ombord i en Audi Q8 E-Tron med virtuelle sidespejle og begynder at køre. Det kræver tilvænning både at justere sidespejlene rigtigt, som sker direkte på den venstre af de to indvendige OLED-skærme, men det kræver i endnu højere grad tilvænning at køre med dem – gengivelsen er noget anderledes end den, traditionelle spejle giver.

LÆS OGSÅ | Video: Tal til din bil!

Det er ikke sikkert, at lige præcis den Q8 E-Tron, man sætter sig ombord i overhovedet har kamera-sidespejle, for de er ekstraudstyr og dermed ikke tvang. Det er en god idé, at Audi ikke tvinger kunderne til de virtuelle spejle (som koster cirka 22.000 kr.) ekstra, for almindelige sidespejle fejler som sådan ikke noget. Og 22.000 kr. kan også bruges på et stort head-up-display eller et panoramasoltag.

Når det kommer til, hvilke fordele biler med kamerabaserede sidespejle har, så er der både håndgribelige fordele og mere tvivlsomme fordele.


Brugte Audi E-Tron til salg på Bilbasen

Se flere brugte Audi E-Tron til salg på Bilbasen

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS