ForbrugerstofGuideVideo

VIDEO: Sådan sidder du rigtigt (og sikkert) bag rattet

Kørestilling
Med de rigtige indstillinger af rat, sæde og spejle kommer både komforten og sikkerheden i højsædet – vi viser dig hvordan.

Af: Morten Bek / d. 1. december 2020

Alle mennesker er bygget forskelligt, og bilerne er bygget efter det. Sæderne kan ofte ikke bare køres frem og tilbage, ændres i hældning og højde, men også tilpasses i bredden og i siddepudens længde – altsammen så man kan finde den optimale kørestilling.

Det er desværre nemt at komme til at sidde alt andet end optimalt bag rattet. Sidder du ikke optimalt, så lider ikke bare komforten og ergonomien, men også køresikkerheden.

SE OGSÅ | Det store valg: Benzin- eller dieselbil?

Ved at sidde på den rigtige måde, med rigtig afstand til rat og pedaler, hænderne på rattet på den optimale måde, bliver ikke bare komforten bedre. Det gør også din mulighed for at reagere i situationer, som kræver hurtig handling og godt overblik.

Kører du bil med en hånd, liggende øverst på rattet, og med strakt arm, så påvirker det din kørsel. Den bliver meget nemmere ustabil, og det er umuligt at styre lige så sikkert uden om forhindringer, som hvis begge hænder er solidt plantet på rattet; du har nok hørt det (i hvert fald da du tog kørekort), at man skal sidde med hænderne på kvart i 3 på rattet. Det er ikke for sjov, for på den måde er der langt mere kontrol over bilen.

Indstillingsmuligheder afhænger af bilmodel

I en mikrobil er det svært at justere på ret mange ting. Rattet kan køres op og ned, sædet frem og tilbage og ryglænet justeres i grove hak. I større og dyrere biler kommer flere justeringsmuligheder til, så nakkestøtterne kan flyttes i længderetningen, selerne i højden og sædet på alle mulige måder.

SE OGSÅ | Spar penge med fornuftig og glidende kørsel

Uanset om du kører lille eller stor bil, og uanset hvor mange justeringmuligheder din bil giver dig, så er kørestillingen en virkelig vigtig del af køreoplevelsen, komforten og, ikke mindst, køresikkerheden. Hvordan du sidder i forhold til pedalerne, om du kan se mest muligt af instrumenterne og ud af forruden, om sædet står rigtigt i hældningen, og om spejlene giver det bedst mulige udsyn. Alle de detaljer, og flere til, giver den optimale kørestilling.

Bilbasen Guides Morten Bek giver tips og gode råd til den optimale kørestilling, som både gør det sjovere og mere sikkert at køre bil.

Om forfatteren

Morten Bek

Morten har testet langt over 1.000 nye biler. Mens superbiler med 700 hk kan være meget sjove, så er hans passion de biler, danskerne rent faktisk køber og bruger til dagligt.