Bilerne belaster miljøet, og bilproducenterne gør meget for at mindske den negative effekt. Men hvad er det egentlig, de gør?
Af: Morten Bek / d. 23. februar 2021
Intet er gratis. Mens bilen er en af de store udgifter på budgettet for danskerne, så er bilen også en stor “udgift” for miljøet og naturen. Men det handler ikke kun om den direkte udledning af giftige stoffer, når vi kører i bilerne. Det er lige fra at bilen er streger på designernes tegnebræt til den i sidste ende kommer ud som en sammenpresset klump metal til genanvendelse.
Alle trin fra start til slut påvirker miljøet, og bilproducenterne arbejder derfor mere end nogensinde på at mindske den negative effekt af bilerne – i produktionen, når de er i brug og når de skal skrottes. Bæredygtighed er blevet et af de vigtigste emner i bilindustrien.
SE OGSÅ | Spar 150.000 kr. på din nye plug-in hybrid
Netop genanvendelse er en ekstremt vigtig faktor. Råstoffer er ikke en uendelig kilde, så der skal genbruges så meget, som muligt. Men også de råstoffer der bruges i bilindustrien skal ændre sig. Og bilindustrien forsker konstant i nye og mere naturlige, miljøvenlige materialer. Hamp, bambus og mange andre naturmaterialer indgår allerede i dag som dele i mange nye biler.
Hele produktionsapparatet har ligeledes stor betydning. Hvor kommer strømmen til produktionen fra, og hvor ender affald og giftstoffer fra fabrikkerne? Forbrugerne får større fokus på, at bilen er et kompliceret produkt, som påvirker miljøet – også i produktionen – og det er med til at få bilindustrien til at oppe sig og gøre bilerne, fra vugge til grav, mere bæredygtige.
Læder er en af de slemme
Uanset om man er veganer, engageret i at mindske den generelle miljøbelastning eller går ind for bedre dyrevelfærd, så er læderet i biler – ligegyldigt om det er på rat, gearvælger, instrumentbord, dørsider eller på sæder – et problematisk materiale. Om det så er produktionen i form af køernes liv eller forarbejdningen af læderet med kemiske stoffer, så er belastningen forholdsvis stor.
SE OGSÅ | Få styr på din bilforsikring
Men forbrugerne efterspørger i stigende grad bæredygtighed, og det kan også mærkes i bilindustrien. Ansvarlighed, mindre udledning, lavere miljøbelastning er i tankerne hos flere og flere købere.
Og at købe en bil uden læder, selv en stor og dyr luksusbil, behøver ikke være lig med at give afkald på luksus og et lækkert interiør. Tværtimod, som vi viser i denne udgave af Bilbasen Guide. Her se vi nærmere på et mere bæredygtigt indtræk i den populære firmabil Volvo V60.
Flere tænker bæredygtigt
Volvo er bare et eksempel på et mærke, der laver små og store ændringer. Men næsten alle mærker gør det. Mini har for nylig udtalt, at fra næste generation Cooper, altså den lille hatchback, skal det være helt slut med læder. Alternative materialer er markant bedre og mere bæredygtige. Selv Bentley arbejder på luksuriøse alternativer til læderet: “Læder” lavet af rester fra produktion af vin.
SE OGSÅ | Spar penge med fornuftig og glidende kørsel
Men det handler om mere end læder og bæredygtige materialer. Det handler om hele bilens levetid, fra de første streger fra designerens hånd til selve produktionen og videre over bilens levetid og den endelige udfasning, som vi her kigger nærmere på.