Video: Kæmpe prisfald på elbiler i luksusklassen
1.000.000 kroner. Så meget har du sparet, hvis du ventede med at købe en særlig udgave af elbilen Mercedes EQS.
Tekst & video: Morten Bek / d. 2. november 2021
I bagagerummet under bundpladen havde nye biler tidligere et reservehjul, værktøj og en donkraft. Det var en større process, når dækket var punkteret, med at hæve bilen, skrue hjul og dæk af – og så på med det tynde reservehjul. Det er besværligt, og det kan ødelægge humøret hos enhver.
SE OGSÅ | Hvor stammer dækkene, forlygterne og automatgearet fra?
Reservehjulet optager samtidig meget plads og vejer godt til, så brændstofforbruget bliver en smule højere. I dag har næsten alle nye biler et kit til nødlapning, som hurtigt får dig videre, hvis du punkterer.
Men hvordan bruger man nødlappekittet, og hvornår kan man i det hele taget bruge det? Vi viser dig, hvordan det hele foregår – og fortæller dig, hvornår du kan bruge det. Og hvornår du IKKE kan bruge det.
Du kommer måske aldrig til at opleve at have et fladt dæk på din bil. Statistisk set går der mange, mange tusinde kilometer, før man får et fladt dæk, og derfor kan det være noget af en prøvelse, når det sker.
SE OGSÅ | Skift dæk to gange om året for sikkehedens og køreegenskabernes skyld
Ved du, hvad du har i bagagerummet, som kan hjælpe dig videre, hvis du punkterer? – De fleste nye biler kommer uden reservehjul (eller komplet hjul til at skifte med). I stedet med et lappekit, som får dig hurtigt videre efter en punktering.
Kittet består af få dele: en kompakt kompressor med slange til at fylde luft i dækket, som sluttes til 12V-stikket i bagagerummet eller midterkonsollen, og en flaske med en tyktflydende væske – en slags tætningslim – som du får ind i dækket ved hjælp af kompressoren.
LÆS OGSÅ | Årets Bil 2022: Finalisterne er fundet, se dem her
Men før du begynder at lappe løs, skal du tjekke, om der er grund til at hive kittet ud af bilen; hvis dækket har fået en større skade, kan det ikke lappes med nødkittet. Så er et nyt dæk den eneste løsning.
1.000.000 kroner. Så meget har du sparet, hvis du ventede med at købe en særlig udgave af elbilen Mercedes EQS.
Leder du efter firehjulstræk til vinterens sne og slud? Med ugens fund her får selv nybagte lotto-vindere brug for en ekstra tænkepause, før de hiver tegnebogen frem.
Den kompakte Cupra Born VZ har 326 hestekræfter, baghjulstræk og elektronisk styret undervogn – og lang rækkevidde. Er den bare hurtig eller også sjov?
Den store Kia EV9 bliver nu hurtigere og sjovere. Med cirka 509 hestekræfter, adaptiv undervogn og kunstige gearskift kan den blive den sjoveste store elbil.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2024 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.